In 2009 zijn we in Namibië geweest.

Onze top 3 hoogtepunten:

– Sossus- en Deadvlei
– Kolmanskop
– Fish River Canyon

 

Route & reisverslag:

Dag  1: Aankomst in Windhoek
Dag  2: Keetmanshoop
Dag  3: Quiver Tree Forest – Fish River Canyon (Ai-Ais National Park) – Aus
Dag  4: Aus – Lüderitz Schiereiland
Dag  5: Kolmanskop – spook mijnwerkers stad – Duwisib Castle
Dag  6: Sesriem (NamibRand Nature Reserve)
Dag  7: Deadvlei
Dag  8: Sossusvlei – Dune 45
Dag  9: Sesriem Canyon
Dag 10: Solitaire – Kuiseb Pass en Canyon (Namib – Naukluft park) – Walvisbaai
Dag 11: Swakopmund – panorama vlucht over de Sossusvlei en Skeleton Coast
Dag 12: Swakopmund golf – Cape Cross Seal Reserve
Dag 13: Brandberg – White Lady Walk – Petrified Forest – Twyfelfontein
Dag 14: Palmwag – game drive
Dag 15: Otjitotongwe – Cheetah farm
Dag 16: Epupa Falls –
Dag 17: dagje bij de Himba’s
Dag 18: Etosha National Park
Dag 19: Etosha NP
Dag 20: Etosha NP
Dag 21: Tsintsabis – Treesleeper
Dag 22: Tsumkwe – Giant Baobab
Dag 23: Grootfontein – Hoba meteoriet
Dag 24: Waterberg Plateau National Park
Dag 25: Etjo – voetafdrukken van dinosauriërs
Dag 26: Omaruru
Dag 27: Düsternbrook – luipaard
Dag 28: Terug naar huis

Dag 1: Aankomst in Windhoek

Aangekomen in Windhoek, kregen we meteen vanaf het vliegveld onze auto mee. We hadden een Mitshubishi X-trail besteld, maar kregen een Hyundai Tucson, met 3,000km op de teller. Gloednieuw net vanuit Zuid-Afrika naar Windhoek gereden. Niet helemaal hetzelfde, maar… We waren erg blij met onze auto, we zijn hem zelfs liefkozend ‘H’ (spreek uit Engels: “H”) gaan noemen. Op sommige stukken door mul zand, vlijmscherpe stenen ondergrond en door riviertjes en stroompjes heeft hij ons er doorheen gesleept. Top Auto!

Anyway, we zijn van het vliegveld zo snel mogelijk naar Windhoek gereden, hebben proviand ingeslagen, getankt en zijn doorgereden naar het zuiden. We wilden de eerste dag zo veel mogelijk kilometers maken, omdat we wisten dat het redelijk krap zou kunnen worden met wat we allemaal wilde zien in de korte tijd die we hadden.

Dag 2: Windhoek – Keetmanshoop

Vandaag zijn we vertrokken naar Keetmanshoop, over een goede verharde tweebaansweg door de Kalahari woestijn, waar we net voor het donker (op een bijna lege tank, 540km) aankwamen. Snel even tanken en een slaapplaats zoeken. We zijn uiteindelijk in het pikkedonker bij de Quivertree Forrest Restcamp aangekomen, waar we besloten een huisje te nemen ipv onze tent in het donker op te zetten.

Dag 3: Kokerbomenwoud & Fish River Canyon

Vanwege de enorme insecten die om de klamboe heen fladderden en ons door de klamboe heen staken (ik heb nog nooit zo veel insecten bij elkaar gezien en gehoord),leek de nacht echt eeuwigheid te duren. We zijn nog voordat het licht werd opgestaan, om naar het Kokerbomen woud te gaan (de Quivertree Forest). De zonsopkomst was werkelijk prachtig en deze bijzondere bomen zien er in het ochtend licht echt bizar uit.

Daarna wilde we naar de Giant’s Playground, maar we vonden de onverharde té slecht om door te rijden. Op de weg terug reden we langs een hek en wat zagen we daar? Twee Cheetahs (Jachtluipaarden). Wat een schitterende dieren. We zijn ze nog wat genaderd en hebben ze redelijk op de foto gezet. Anna was zo aan het fotograferen dat ze nauwelijks door had dat ze door eentje werd beslopen. Gelukkig zat er een hek tussen.

Het was nog vroeg en we besloten om door te rijden naar het Ai-Ais National Park om de Fish River Canyon te bekijken. Nou, dat is pas een canyon! We hebben een aantal canyons gezien, bijvoorbeeld de Colca Canyon in Peru, die bij tijd en wijlen zo diep is dat je de bodem niet ziet. Maar dit was echt heel indrukwekkend. Misschien ook omdat het zo stil was! We waren soms echt de enige twee mensen op een uitzichtpunt, waardoor je je zo nietig en klein voelt.

Over het uitzicht gesproken; ongelooflijk! De foto’s kunnen echt niet tippen aan het overweldigende schouwspel van de rivier die meer dan 2.000m onder je kloof van honderden kilometers heeft uitgesleten.

Dit was overigens wel zo’n plek waar ‘H’, onze auto ons goed geholpen heeft. Het terrein was erg lastig begaanbaar, vanwege de vlijmscherpe stenen, zo stond er al een andere auto met 3 lekke banden. Als je daar lek rijdt, dan duurt het wel een paar uur voordat er iemand is, die je naar de bewoonde wereld kan rijden en hulp kan bieden. Overigens waren de bestuurders nergens te bekennen.

Link: Foto’s van het Kokerbomenwoud (Quiver Tree Forrest)
Link: Foto’s van de Fish River Canyon

‘s-Middags zijn we zover mogelijk doorgereden richting Lüderitz. Dit was echter net iets te ver om op één dag te halen. We hebben uiteindelijk overnacht in het Eagle’s Nest van Klein Aus Vista, een leuke cabin tegen een enorm rotsblok aangebouwd. We waren blij dat we niet in een tent sliepen want het heeft echt enorm hard geregend die nacht.

Dag 4: Naar Lüderitz & Lüderitz schiereiland

Vanuit Klein Aus Vista is het zo’n 2 á 3 uur door prachtig heuvel landschap rijden, met aan de linkerkant het Sperrgebiet, verboden voor onbevoegden vanwege de diamant mijnen en aan de rechterkant het enorme Namib – Naukluft National Park, met een groter oppervlakte dan Zwitserland. Als een mes snijdt de weg hier doorheen en met een beetje geluk zie je hier de zeldzame Namib Woestijnpaarden.

In Lüderitz aangekomen, hebben we eerst een slaapplaats gezocht. We hebben onze tent op kunnen zetten op een klein gras veldje binnen een omheining. Een prima plek om de tent voor het eerst te testen.

Vervolgens zijn we het Lüderitz schiereiland gaan verkennen. Ook hier mag je de weg niet verlaten omdat je het Sperrgebiet ingaat. Het schiereiland is prachtig, maar er het is wel vaak mistig en staat er vaak wind. Zo ook toen wij er waren. Wel vind je hier sporen van gestrande schepen en de eerste Portugezen die hier aan land zijn gekomen.

Link: Klik hier voor de Foto’s van het Lüderitz Schiereiland

Dag 5: Kolmannskoppe en Duwesib Castle

Op dag 4 gingen we ‘s-ochtends naar Kolmannskop, een verlaten diamant-mijn-spookstadje waar aan het eind van de 19e en begin van de 20e eeuw de diamanten letterlijk voor het oprapen lagen. Dit stadje is werkelijk super fotogeniek, met de vervallen huisjes, het afbladderende kleurrijke behang en de woestijn die van alle kanten de huizen binnendringt en voor vreemde taferelen zorgt. Doe wel voorzichtig als je zonder gids op stap gaat, want er zijn schorpioenen, slangen en je hebt zelfs kans dat oog in oog komt met een bruine hyena!

Link: Foto’s van Kolmanskop

‘s-middags zijn we weer zo veel mogelijk kilometers gaan maken, om uiteindelijk aan te komen bij Duwisib Castle. Dit bizarre kasteel is door ‘Baron’ Captain Hans Heinrich von Wolf gebouwd en alles is per paard en wagen vanuit Lüderitz hiernaar toe getransporteerd, vanaf 1908. Helaas heeft de baron nooit van zijn eigen kasteel kunnen genieten, want voordat het kasteel af was, begon de 1e wereldoorlog en stierf hij tijdens de gevechten bij de Somme.

Binnenkort meer…

Laat wat achter - Leave a Comment

*