Algemeen:
– Ligging
– Beste reistijd
– Tijdsverschil
– Taal
– Religie
– Eten en drinken
– Veiligheid

Reisdocumenten:
– Paspoort
– Toeristen visa
– Vliegticket of andere vervoersbewijzen
– Vertrekbelasting
– Namibische Ambassade in België
– Nederlandse Ambassade in Zuid-Afrika

Reizen naar en in Namibië:
– Vliegen
– Binnenlandse vluchten
– Fly-in Safari
– Rondvluchten
– Auto
– 4WD met tent op het dak
– Tanken
– Game-drives
– Slapen? Maar Waar?
– Bus
– Liften
– Trein
– Taxi

Gezondheid:

– Do’s and don’ts
– Toch ziek?
– Inentingen
– Medicijnen
– Wat mee te nemen

Praktische info:
– Geld- en bankzaken
– Fooien
– Netspanning
– Telefoneren
– Internet
– Fotografie en film
– Namibia Tourism Board


Algemeen:

Ligging:
Namibië (Republic of Namibia) is gelegen aan de Atlantische oceaan, grenzend aan Zuid Afrika, Botswana, Zambia en Angola en heeft een oppervlakte van 824.292 km². 3 rivieren vormen in het noorden de natuurlijke grens met Angola en Zambia, te weten de Kunene (Angola), Okavango (Angola en Botswana) en de Zambezi (Zambia). In het zuiden zorgt de Oranjerivier voor de scheiding met Zuid-Afrika.

Het noordoosten inclusief de Caprivistrook bestaat vooral uit bossen, moerassen en rivieren als de Zambezi, de Kavango en de Kwando. Doordat Namibië voor het merendeel uit woestijn bestaat is landbouw vooral goed mogelijk in de Caprivistrook.
Het centrale plateau gaat in het noordwesten over in de Damaraland en Kaokoveld gebieden waar de zeldzame woestijnolifant en zwarte neushoorn huist op uitgestrekte vlaktes.
De oudste woestijn ter wereld is de Namibwoestijn met enorme zandduinen en kiezel woestijnen die overgaat in de Atlantische Oceaan waar scheepswrakken al jaren vast zitten. De kiezel duinen zijn vooral aantrekkelijk voor de diamant mijnbouwondernemingen en niet betreedbaar tenzij je er een toer doet.
Bij de grens in het oosten (met Botswana), verandert het landschap in de uitgestrekte vlakte van rood zand van de verlaten Kalahari Woestijn met hier en daar moerassen waar weinig mensen wonen maar veel wilde dieren leven.
In het zuiden is de op 1 na de grootse ravijn ter wereld te bewonderen. De Fish River Canyon bestaat uit kale bergen met hier en daar grasvlaktes met wat en woestijnvegetatie.

Beste reistijd:
Namibië heeft een semi droog woestijn klimaat en is 1 van de droogste landen ter wereld, waar in een jaar gemiddeld 270 mm regen valt. 60% is woestijn, 32% savanne en 8% zijn wetlands (Caprivi strook) waar meer dan 500 mm regen per jaar valt. In de Namibische zomermaanden (mei tot oktober) stijgt de temperatuur tot 25°C en in het uiterste noorden kan het oplopen tot boven de 40°C. Aan de kust is het koeler vanwege de zeewind en de ochtendmist afkomstig van de Atlantische oceaan. In het regenseizoen (november tot april) komen er heftige maar korte buien voor, die de conditie van de wegen geen goed doen.
Tip: ondanks dat de temperaturen overdag hoog zijn kan het ’s nachts afkoelen tot het vriespunt.

Tijdsverschil:
Het is in Namibië 1 uur vroeger dan in Nederland, zowel in de winter als zomer.

Taal:
Engels is de officiële taal in Namibië. De nationale talen zijn Afrikaans, Herero, Kavago talen, Khoi San talen, Oshiwambo talen, Tswana, Lozi en Duits. Oshiwambo talen worden het meest gesproken omdat zij het grootste volk zijn in Namibië.
Tip: sommige stammen hebben klikjes in hun taal. Als je een ! ziet voor, tussen of na een zin dan is er een klik geluid aan verbonden, die er in verschillende tonen zijn. Vraag aan een stamlid of je de klik geluid mag oefenen met ze. De kans is groot dat je wordt uitgelachen, maar dit wil je niet missen!

Religie:
80% van de bevolking is christen, waarvan 50% Lhuteranen en 50% Rooms-katholiek. Veel christenen vereren hun voorouders met traditionele Afrikaanse rituelen en natuurgodsdiensten. De noordelijke volken als de San, Herero en Himba geloven dat hun voorouders de boodschappers zijn tussen de goden en de levende personen.
10-20% van de bevolking, waaronder de Herero, hebben traditionele religies als versieren van graven met runder schedels zodat het dier de overleden persoon kan begeleiden naar het hiernamaals.

Eten en drinken:
Traditioneel eten kun je bij de stammen, die veel voedsel uit de natuur halen als termieten, hagedissen en wild fruit. De lokale keuken is europees georiënteerd omdat Namibië een Duitse kolonie is geweest. Naast de bekende Apfelstrudel en Duitse traditionele vleeswaren kun je allerlei soorten vis, vlees of wild eten van de ‘braai’ barbecue. Aan de kust is de vis vers en de oesters overheerlijk. Wild is heel erg smakelijk en verkrijgbaar als gems- of springbok, zebra, struisvogel, emoe en vast nog meer!
Tip: wild stukje vlees? Kudu is bijzonder lekker.

Botterskorsie sop: boterpompoensoep
Namibian Potjie: wild vlees stoofpot met aardappelen en wortelen
Monkey Gland Steak: kalfsvlees in pikante saus
Bottervis Hansa Hotel: botervis met groene asperges met hollandaise saus
Oshingali: pittige bonensalade (black-eyed peas) met cayenne- en chili peper
Biltong of droëwors: gekruid, gedroogd rund of wild vlees. Echt een super snack!

Veiligheid:
In Namibië komt straatcriminaliteit als berovingen en zakkenrollerij relatief weinig voor. En als het al voorkomt is dat vooral in de grote steden als het donker is. Laat je kostbaarheden als sieraden zoveel mogelijk thuis. En laat ook geen waardevolle spullen zichtbaar in je auto of achter op je kamer. Stop weinig geld in je portefeuille en draag grote bedragen en reisdocumenten altijd op je lichaam. Stop je foto- en filmspullen na gebruik meteen weg en laat het niet hangen over je schouder. Geld opnemen doe je altijd overdag en wees extra oplettend bij het verlaten van een bank of geldautomaat.
Let op: ’s avonds is het aan te raden om niet alleen over straat te lopen.
Tip: Scan je paspoort of identiteitsbewijs, medisch paspoort, verzekeringspapieren en andere belangrijke documenten en stuur deze door naar je e-mail adres. Maak in je e-mail een mapje aan en plaats daar je gescande documenten en e-tickets in, hierdoor kun je ten alle tijde bij je spullen indien nodig!
Link: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top

 

Reisdocumenten:

Paspoort:
Het paspoort * moet 6 maanden geldig zijn bij vertrek uit Namibie.

Toeristen visa:
Er is geen toeristen visum* nodig bij een maximum verblijf van 3 maanden.

* Ben je niet in het bezit van een Nederlandse nationaliteit? Doe navraag bij je Ambassade of Consulaat of kijk het na op onderstaande link.
Link: Visa informatie

Vliegticket of andere vervoersbewijzen:
Het is raadzaam om altijd je e-ticket of andere vervoersbewijzen uit te printen en mee te nemen op reis.
Tip: Het is verplicht om bij aankomst te kunnen aantonen wat je maximale verblijf zal zijn, het tonen van een retour- of doorreisticket is dan ook verplicht.

Vertrekbelasting:
Vertrekbelasting is niet van toepassing.

Namibische Ambassade in Brussel in België:
Tervurenlaan 454, B1150, Brussel
T: 00 32 2 771 1410
F: 00 32 2 771 9689
E: nam.emb@brutele.be

Nederlandse Ambassade in Namibië:
Er is geen Nederlandse Ambassade in Namibië. De ambassade in Pretoria in Zuid Afrika is nu verantwoordelijk voor Nederlandse betrekkingen met Namibië.

Nederlandse Ambassade in Pretoria in Zuid-Afrika:
210 Queen Wilhelmina Avenue, New Muckleneuk 0181, Pretoria
T: 00 27 12 425 4500
Link: Nederlandse Ambassade in Zuid-Afrika

Top

 

Reizen naar en in Namibië:

Vliegen:
Het is niet mogelijk om rechtstreeks aan te vliegen op Winhoek vanuit Schiphol. Met Namib Air kun je rechtstreeks in 10 uur vliegen vanuit Frankfurt op de Windhoek. Vlieg je met de KLM dan moet je overstappen in Johannesburg (13 uur vliegen) of Kaapstad (14 uur vliegen). Omdat doorvliegen op dezelfde dag vaak niet mogelijk is (van Zuid Afrika naar Namibië) zul je een overnachting voor eigen rekening in 1 van Zuid Afrikaanse steden nemen of op de luchthaven blijven slapen.
Link: Air Namibia (EN), KLM


Binnenlandse Vluchten:
Binnenlands vliegen is niet zo makkelijk omdat Air Namibia maar een paar bestemmingen heeft waar je op kunt vliegen. Binnenlandse vluchten worden voornamelijk uitgevoerd door chartervluchten, met kleine toestellen, via een particulier netwerk.

Vluchttijd:
0.50 uur: Windhoek (Eros Airport) – Walvisbaai
1.05 uur: Windhoek – Ondangwa (noorden)
Link: Air Namibia (EN)

Fly-in Safari:
De Fly-in Safari is een geweldige manier om de hoogtepunten van Namibië te zien. Dit steeds meer voorkomend fenomeen, die niet goedkoop is, scheelt je uren aan rijden en geeft je een andere kijk op het land waarbij moeilijkere of niet toegankelijke gebieden van bovenaf te bewonderen zijn.
Tip: reizen in kleine vliegtuigen heeft als beperking dat er veel minder bagage mee mag.
Link: Namibia Safari (EN)
Link: Skeleton Coast Safaris (EN)

Rondvluchten:
De mogelijkheden om een Panoramische Rondvlucht te doen zijn er is overvloed. Het is mogelijk om verschillende tours te doen of het nu 1½ uur aaneengesloten vliegen is of een dagtocht waarbij je meerdere keren tussen het vliegen in aanland gaat voor een excursie.
Tip: Vlieg over de woestijn en bekijk zandduinen, zee en scheepswrakken!
Link: Plezier vluchten (EN)

Auto:
Omdat het slecht gesteld is met het openbaar vervoer in Namibië is een auto huren de beste optie om het land te bereizen. Geasfalteerde wegen zijn beperkt maar de onverharde wegen (gravel) zijn in goede conditie tenzij weer en verkeer heftig zijn geweest, maar daarna worden ze snel weer goed onderhouden. Er wordt links gereden en schrik niet van al het overstekende wild, vooral als het schemert in noord en midden Namibië.
Tip: Een 4WD is eigenlijk alleen nodig al je naar zeer afgelegen gebieden gaat. Voor de Caprivistrook en het hele noorden van Namibië in het regenseizoen is een 4WD dan ook een must. Een hoge auto of SUV, is wél handig, omdat 80% van de wegen onverhard zijn (gravel roads) en een iets hogere wielophanging kan net het verschil zijn tussen 80km/u kunnen rijden of 30km/u.
Tip: Een internationaal rijbewijs is verplicht.
Let op: Door gebrek aan openbaar vervoer is liften de beste manier van reizen, wil je iemand een lift geven pas dan een beetje op of doe het niet!
Let op: Rijden doet men hier aan de linkerkant.

4WD met tent op het dak:
Als wij reizen nemen we graag ons tentje mee, dus ook dit maal sleepten we onze kampeerspullen mee in de rugzakken.
Geen zin in al die heisa? Het is ook mogelijk om een 4WD auto te huren met een tent op het dak. Aan het einde van de dag klap je de tent open op het dak.
Tip: Slapen op het dak betekent geen snuffellende dieren aan je tent terwijl je slaapt, best schrikwekkend, maar eigenlijk ook wel leuk!
Tip: Een internationaal rijbewijs is verplicht.
Let op: Rijden doet men hier aan de linkerkant.

Tanken:
Tanken is alleen mogelijk in grote steden, hoofdwegen en soms bij bepaalde kampeerplaatsen.
Tip: Gooi de tank helemaal vol elke keer als je een tankstation ziet; sommige stations zitten wel eens zonder benzine en de afstanden tussen benzine stations kunnen enorm zijn!

Game-Drives:
Bij Lodges en camps is er vaak de mogelijkheid om game-drives te doen, waar de chauffeur vaak ook de gids is. Afhankelijk van het type wagen kunnen 2 tot wel 12 mensen mee aan boord.
Tip: Een gids is vaak een bron aan informatie over zowel de dieren als de natuur en een enorme aanrader.

Slapen? Maar waar?:
Een eenvoudige manier om een slaapplaats te vinden is nergens zo makkelijk als in Namibië. Er bestaat namelijk een gids met alle informatie: de Trummis Liste. Wij hebben het gekocht in Windhoek, maar wellicht kun je het ook in Nederland bestellen. ISBN 99916-50-43-1.
Tip: Trummis Liste, is geschreven door Wendula Dahle & Wolfgang Leyerer, en de gids met alle accommodaties van Namibië en oorspronkelijk samengesteld in 2008. Ieder half jaar / jaar komt er een bijlage uit waarin alle verandering ten opzichte van de originele uitgave staan vermeld. Niet alleen staan in deze gids alle camping sites, maar ook alle andere accommodaties, van lodges tot luxe hotels. In totaal meer dan 1200!
Tip: Het mooie van deze gids is dat dit boekje nét een stapje verder gaat en ook de activiteiten vermeld die iedere guest farm of andere accommodatie te bieden heeft. Zo weet je dus meteen waar je kunt wandelen, raften, quad biking, klimmen, jagen (?) of ‘gewoon’ op safari kunt gaan.

Bus:
Er is bijna geen openbaar vervoer in Namibië. Reizen is mogelijk met minibusjes maar alleen van en naar de grote steden. Het vervoer is wel goedkoop maar je vertrekt pas als het busje vol is. Bekende toeristische hoogtepunten als de Sossusvlei en Etosha zijn niet te bereiken.
Tip: Er rijden wel luxe inter-city bussen tussen Windhoek en Kaapstad en Johannesburg in Zuid-Afrika.

Liften:
Bij gebrek aan openbaar vervoer is liften de normaalste zaak van de wereld, vooral buiten de grote steden.
Tip: Lift alleen als je veel geduld hebt en vooral veel tijd. Sommige wegen zijn zo rustig dat het uren en zelfs dagen kan duren voordat je mee kunt.

Trein:
Met de Starline trein kun je zowel economy- als business class treinen met voorzieningen als verstelbare ‘vliegtuig’ stoelen, airco en een tv entertainment programma. Deze passagierstrein is voor een deel een goederentrein. De Windhoek naar Keetmanshoop trein is tevens een slaaptrein. Tickets kun je kopen door te bellen met de reserveringen lijn in Windhoek +264 (0) 61 298 2032, of  mail naar: paxservices@transnamib.com.na.
Tip: neem je eigen eten en drinken mee omdat er geen restauratie aanwezig is, maar wel een automaat.
Link: Trein (EN)

Met de Desert Express kun je reizen van Windhoek naar Swakopmund of v.v. met de mogelijkheid om op vaste plaatsen een excursies te doen. In deze slaaptrein heb je een eigen badkamer (douche/toilet), een restaurant en een bar. De excursiemogelijkheden zijn: game driven, duin klimmen en leeuwen voeren (afhankelijk van welke richting je gaat).
Link: Desert Express (EN)

Taxi:
Alleen in de grote steden kun je aan een taxi komen en die zijn er in 2 soorten: duur of goedkoop. De ‘Radio Taxi’ of ‘Airport Shuttle’ is duur, heeft meestal autogordels en airco en is over het algemeen veilig. De goedkope versie herken je aan de gele taxi borden die ge-taped zijn aan een auto. De kosten zijn N$ 6 voor een ritje zolang je maar niet een specifieke plek aangeeft omdat vaak de prijs dan duurder uitvalt.
Tip: Wees niet verbaasd als je de taxi moet delen met nog meer mensen.

Top

 

Gezondheid:

De medische zorg in Namibië is goed in de hoofdstad of in privé klinieken.

Do’s & don’ts:
Kraanwater schijnt in grote steden geschikt te zijn om te drinken maat neem voor de zekerheid geen risico en koop water in flessen. Neem geen ijsblokjes in je drinken omdat deze niet gemaakt zijn van bronwater! Eet alleen voorverpakte ijsjes en liever geen huisgemaakt ijs. Vaak is het ijs door warmte en of stroomstoringen meerdere keren ontdooid geweest en weer opnieuw bevroren waardoor het ook een feestje is geworden voor bacteriën. Eet liever geen huisgemaakt ijs. Vaak is het ijs door warmte en of stroomstoringen meerdere keren ontdooid en weer opnieuw bevroren waardoor het een feestje is geworden voor bacteriën. Probeer zoveel mogelijk rauwe groente en reeds geschild fruit te vermijden, deze zijn vaak gewassen in ‘slecht’ water. Eet geen vlees- en visgerechten die niet goed gaar of koud zijn, en pas op met schaaldieren. Reinig je handen goed door regelmatig hand desinfectant te gebruiken.
Tip: Last van een Jetlag? Neem meteen de lokale levensritme aan, hierdoor zul je sneller acclimatiseren en makkelijker van je Jetlag af komen.

Toch ziek?:
Uitdroging kun je voorkomen door regelmatig te drinken. ORS (Oral Rehydration Solution) is een poeder mengsel van zouten en suikers die je kunt oplossen in water om de vochtbalans te herstellen die kant en klaar in zakjes te koop is.
Tip: Wij hebben een plastic ORS schepje waarmee je de exacte hoeveelheid keukenzout en suiker kunt afmeten. Hierdoor hoef je het kant en klare mengsel niet onnodig mee te slepen en kun je het overal zelf maken indien nodig. Verder kun je ook om en om thee met suiker en bouillon drinken. Bezoek bij hoge koorts, braken, slijm of bloed bij je ontlasting natuurlijk wel een dokter.

Inentingen:
Omdat de omstandigheden, de duur en je eigen gezondheid bepalend is voor iedere reis,  is het raadzaam om altijd contact op te nemen met een dokter, GGD of een vaccinatiebureau. Onze keuze is het Tropencentrum AMC in Amsterdam.
Tip: Neem altijd je vaccinatieboekje mee op reis, in sommige landen vragen ze hiernaar bij de douane!

Vaccinaties zijn niet noodzakelijk, maar de algemeen aanbevolen vaccinaties als men gaat reizen zijn:
– Hepatitis A (vaak ook in combinatie met hepatitis B gegeven)
– DTP (difterie, tetanus en polio)
– Buiktyfus
– Gele koorts
– Malaria pillen (alleen van november t/m juni in het noorden: Caprivi strook of gedurende het hele jaar in het Kavango- en Kunene rivierengebied)
Tip: Ook al slik je Anti-malaria pillen, moet je nog steeds goed smeren met een anti-muggenmiddel met DEET. Vergeet niet een geïmpregneerde muskietennet mee te nemen op reis.

Medicijnen?:
Gebruik je medicijnen? Zorg ervoor dat je altijd je medisch paspoort bij je draagt. In het paspoort staan je medische gegevens omtrent je medicijnen en je behandelend arts.
Tip: Vraag aan je arts om je aandoening en de stofnaam van je medicijn in het Latijn en in het Engels uit te schrijven. Hiermee kan men ter plaatse beter begrijpen wat voor aandoening je hebt en het kan helpen bij de douane als er moeilijk wordt gedaan over de (hoeveelheid) medicijnen die je mee hebt.

Wat mee te nemen:
– EHBO kit
– desinfecterende gel
– pijnstillers
– ORS of ORS schepje
– thermometer
– tekentang
– anti-wagenziekte middelen
– je eigen medicijnen (+ de stofnaam van je geneesmiddel)
Link: Tropencentrum AMC
Link: GGD
Link: LCR

Top

 

Praktische info:

Geld- en bankzaken:
De munteenheid is de Namibische dollar (N$).
In grote steden en gebieden waar veel toeristen komen kun je bij de geldautomaat bij de bank of in winkels pinnen met bankpassen en creditcards voorzien van een cirrus of maestro logo.
Tip: Het is ook mogelijk om met de Zuid Afrikaanse Rand (ZAR) te betalen omdat de waarde hiervan gelijk is aan de Namibische dollar.
Tip: Neem voor de zekerheid ook euro’s of US dollars mee. Soms kun je niet pinnen maar wel ergens wisselen. Zorg er wel voor dat het briefgeld geen scheurtjes bevat en weinig kreukels heeft omdat wisselen dan vaak niet mogelijk is.
Link: Actuele koers

Fooien:
Iedereen die je een dienst verleent verwacht een fooi. Een fooi is een aanvulling op het salaris en dus onmisbaar voor vooral mensen werkzaam in het toerisme. De inkomens van gidsen en rangers zijn dus afhankelijk van fooien en men verwacht N$ 30 a N$ 40 per persoon. Bedienend personeel en taxichauffeurs 10% en kamermeisjes N$5 a N$10 per dag. Bagagedragers meestal N$ 2 of per koffer.

Netspanning:
De netspanning is over het algemeen 220 – 240Volt.
Tip: In dorpen maar ook in de grote steden is er weinig straatverlichting zorg ervoor dat je ’s avonds altijd een zak- of hoofdlampje bij je hebt.
Tip: Vergeet niet een wereldstekker mee te nemen.

Telefoneren:
Het internationale landnummer voor Namibië: +264.
Het internationale landnummer voor Nederland : +31.
Let op: Het is niet overal mogelijk om  je mobiele telefoon te gebruiken. Signaalversterkers zijn er alleen langs de ‘grote snelwegen’, grote steden en het sommige kleine steden.

Internet:
Internet cafés zijn moeilijk te vinden. In grote steden en daar waar veel toeristen komen is internetten vaak mogelijk, denk vooral aan winkelcentra.

Fotografie en film:
Geheugenkaarten voor foto- en film apparatuur en fotorolletjes zijn minder, moeilijk of zelfs onmogelijk te verkrijgen.
Tip: Neem een externe harde schijf mee en zet je foto’s hierop. Zie het als een back-up mocht er iets met je geheugenkaart gebeuren.
Tip: Neem 2 wereldstekkers mee. Dan kun je meerdere dingen tegelijk opladen, denk hierbij aan je telefoon, foto- en filmcamera batterijen of je notebook.

Namibia Tourism Board:
Schillerstrasse 42-44, 60313 Frankfurt/Main, Duitsland
T: 00 49 69 133 73 60
E: info@namibia-tourism.com
Link: Namibië Toerisme in Duitsland (DE)
Link: Namibië Toerisme in Namibië (EN)

Top