Hong Kong Vuurwerk: Anna valt uit tegen de politie!

Hong Kong Vuurwerk: Anna valt uit tegen de politie!

1 oktober ‘National Day of the People’s Republic of China’ is in Hong Kong een feestdag, die gevierd wordt met een vuurwerkshow die je goed kunt aanschouwen vanaf de haven, waar je minstens 1 uur van te voren aanwezig moet zijn volgens de toeristenbureau.

Omdat we hopen dat het iets koeler zal zijn aan het water en we alvast een impressie willen hebben van wat er allemaal te gebeuren staat, wandelen we rustig door een warme, benauwde maar niet al te klamme stad om aan te komen bij de haven. Tot onze verbazing staat de haven al vol met honderden mensen gewapend met statieven en camera’s in allerlei vormen en maten en dat al 4 uur van te voren. Daar de stroom aan mensen richting de waterkant er niet minder op word, besluiten we om te blijven om op zoek te gaan naar een super spot waar onze driepoot kan aarden. Terwijl de politie nog bezig is met het plaatsen van dranghekken, vragen we en krijgen we toestemming om op onze gekozen plek te mogen blijven staan.

Maar is toestemming van een hogere macht voldoende om op je plek te blijven? Nee, niet als je steeds weer met een andere agent te maken hebt die je heen en weer blijft verplaatsen omdat hij alleen maar denkt aan de algemene veiligheid. Probleem … ik wens niet eeuwig heen en weer verzet te worden en nog voor ik het zelf doorhad, borrelde mijn Portugese temperament tot mijn befaamde kookgrens en sprak ik op een niet al te aardig toontje naar één van de agenten: “De politie in Hong Kong is systeemloos en ik ben eigenlijk niet van plan alsmaar verhuisd te worden door jullie agenten naar een plek met nóg minder uitzicht, verder heeft mijn feestvreugde voor de National Day viering een absoluut dieptepunt bereikt, door de naar mijn inzicht totaal onnodige verhuis toestanden”.

Toen ik vogels hoorde tsjilpen besefte ik pas dat het muisstil om ons heen was geworden. Ik moet bekennen dat ikzelf ook aardig geschrokken ben van mijn niet heel subtiele gemekker tegen de agent. In de stille menigte ontwikkelde zich steeds meer geroezemoes, ineens begonnen de chinezen om ons heen tegen de politie te beamen dat het inderdaad geen stijl was en dat zij het verhuizen ook meer dan zat waren.

Na een kort overleg tussen de agenten, werden dranghekken verschoven en toegevoegd, waar eerder niemand mocht staan. Voor we het wisten was er plek gecreëerd vooraan het water en stonden wij met 15 chinezen ineens tig keer beter dan waar we ooit gestart waren. Bij deze: Hong Kong autoriteit, onze dank is groot voor het best mogelijke uitzicht aan de haven!

Na 4 uur wachten, om 20:00 uur, begint eerst de grootste permanente havenlichtshow, met een all round spektakel van gekleurde lampjes, zoeklichten en lazerstralen. Op en rond meer dan 40 gebouwen dansen de lichten aan beide zijden van Victoria Harbour. De bijbehorende gesynchroniseerde tekst en muziek behandeld thema’s als: ontwaken, energie, erfgoed, partnerschap en feestviering, wat de geest en de diversiteit van Hong Kong viert.

De havenlichtshow is een leuk opwarmertje voor het echte werk.

Om 21:00 is het eindelijk zover, de start van de National Day fireworks is een feit. We aanschouwen een uur lang een geweldige vuurwerk spektakel die overdonderend, netvlies brandend en voor eeuwig in je geheugen gegrift zal blijven ook al slaat dementie toe. De meest geweldige vuurwerk show op aarde!

Klik onderstaande foto’s voor een vergroting:

Anna

Laat wat achter - Leave a Comment

*