Algemeen:
– Ligging
– Beste reistijd
– Tijdsverschil
– Taal
– Religie
– Eten en drinken
– Veiligheid

Reisdocumenten:
– Paspoort
– Toeristen visa
– Vliegticket of andere vervoersbewijzen
– Vertrekbelasting
– Indonesische Ambassade in Nederland
– Nederlandse Ambassade in Indonesië

Reizen naar en in Indonesië:
– Vliegen
– Auto met chauffeur
– Bus
– Trein
– Boot
– Veerboot
– Taxi
– Fietstaxi
– Brommer

Gezondheid:
– Do’s and don’ts
– Toch ziek?
– Inentingen
– Medicijnen
– Wat mee te nemen

Praktische info:
– Geld- en bankzaken
– Fooien
– Netspanning
– Telefoneren
– Internet
– Fotografie en film

Algemeen:

Ligging:
Indonesië (Republik Indonesia) is gelegen in Zuidoost-Azië en telt ruim 17.504 eilanden waarvan 7870 een naam hebben en 9634 naamloos zijn. Tezamen vormen ze de grootste eilandengroep ter wereld met een totale oppervlakte van ongeveer 1.904.569 km². De westelijke eilanden hebben vooral tropische regenwouden, terwijl de oostelijke veel droger zijn. Ongeveer 6000 eilanden zijn bewoond. De 5 grootste eilanden zijn Kalimantan (Indonesische Borneo), Sumatra, Papua (voorheen Nieuw-Guinea), Sulawesi en Java en samen beslaan ze ongeveer 80 procent van het totale landoppervlakte. De hoofdstad van Indonesië is Jakarta op Java.

Beste reistijd:

Indonesië heeft een tropisch klimaat met 2 seizoenen. Het droge seizoen is van april tot oktober en het regenseizoen is van november tot maart met de meeste regen in december en januari. De buien kunnen zeer verfrissend werken naast de hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Indonesië kan gedurende het hele jaar bezocht worden, de beste reistijd kan per eiland verschillen. Het droge seizoen op Java en Bali is van mei tot oktober.

Tijdsverschil:
Indonesië is verspreid in 3 tijdzones:
West Indonesië: gedurende onze wintertijd is het 6 uur later dan in Nederland of 7 uur afhankelijk van de zomertijd.
Centraal Indonesië: gedurende onze wintertijd is het 7 uur later dan in Nederland of 8 uur, afhankelijk van de zomertijd.
Oost Indonesië: gedurende onze wintertijd is het 8 uur later dan in Nederland of 9 uur afhankelijk van de zomertijd.

Taal:
De officiële voertaal is Bahasa Indonesia, maar binnen de archipel worden 300 talen en dialecten gesproken. De voertaal wordt vaak als 2de taal gebruikt naast het lokale dialect. Ouderen spreken soms nog Nederlands, en wees dan ook niet verbaasd dat ze even een praatje met je komen maken. Engels wordt voornamelijk in steden en toeristische gesproken.

Religie:
De Indonesische grondwet geeft aan dat er religieuze vrijheid is. 85% is islamitisch, 10% christen, 3% Hindoeïstisch, 1% Boeddhistisch en 1% zijn overige geloven. De verschillende religies gaan vaak samen met Adat, wat de gewoonten en zienswijzen van de groep of gemeenschap inhoudt. Denk aan Islamieten die kleine offers aan plaatselijke geesten brengen en wierook branden naast de wetten van de islam.

Eten en drinken:
Als je trek hebt in een rijsttafel kom je een beetje bedrogen uit omdat deze klassieker een Hollandse uitvinding is en alleen te vinden in grote restaurants waar veel toeristen komen.
Tip: Wees niet getreurd, bestel meerdere gerechten en stel zo je eigen rijsttafel samen.
Varkenvlees is vanwege de vele moslims soms moeilijk te vinden tenzij je op Bali bent. Rundvlees is overal verkrijgbaar ook al eet de Hindoestaanse Balinees het niet vanwege hun geloofsovertuiging. Verder eten Indonesiërs bij alle maaltijden rijst. Eten doe je bij de warung dat een simpele eethuis is of bij de pedagang kaki lima karretjes en bromfietsen die eten vervoeren.
Tip: Je linkerhand is onrein, eet dus alleen met je rechterhand!

Teh: thee is meestal wat kleurloos, maar verder prima.
Teh tawar: als je niet zo’n zoetekauw bent.
Kopi tubruk: erg sterke thee en lekker zoet.
Tehbotol teh: kant en klare thee in flessen dat een beetje op ice tea lijkt.
Es juice: een geschaafd ijs drankje met fruit of siroop.
Jus alpokat: avocado drank met een beetje chocoladesiroop erin.
Kelapada muda: verse kokosmelk.
Bintang en Anker: Indonesische biermerk.
Gado-gado: gekookte groenten met pindasaus.
Babi guling: geroosterd speenvarken met kruiden, pepers en rijst.
Bebek betutu: eend in bananenbladeren (eerst gestoomd en dan geroosterd).
Tip: Doe en kookcursus in Indonesië en leer zelf de onwaarschijnlijk lekkere gerechten te maken.

Veiligheid:
Kleine criminaliteit als zakkenrollerij is vooral aanwezig in de grote steden. Laat je kostbaarheden als sieraden zoveel mogelijk thuis. Stop weinig geld in je portefeuille en draag grote bedragen en reisdocumenten altijd op je lichaam of zoveel mogelijk verspreid over verschillende plaatsen. Stop je foto- en filmspullen na gebruik meteen weer weg en laat het niet hangen over je schouder. Geld opnemen doe je liever altijd overdag en wees extra oplettend bij het verlaten van een bank of geldautomaat. Laat waardevolle spullen, documenten en geld nooit achter op je kamer, maar gebruik te maken van je hotel kluis als het er is!
Tip: Scan je paspoort, visa, vaccinatieboekje, medisch paspoort, verzekeringspapieren en andere belangrijke documenten en stuur deze door naar je e-mail adres. Maak in je e-mail een mapje aan en plaats daar je gescande documenten en e-tickets in. Hierdoor kun je ten alle tijde bij je spullen indien nodig!
Link: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top

Reisdocumenten:

Paspoort:
Het paspoort* moet 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Indonesië.

Toeristen Visa:

Bij een maximaal verblijf van 30 dagen kun je een visum* kopen bij aankomst. Voor een verblijf langer dan 60 dagen moet je vooraf een visum aanvragen bij de Indonesische Ambassade in Den Haag of een visumbureau inschakelen.
Let op:
De aanvraag kan 2 weken duren!

* Ben je niet in het bezit van een Nederlandse nationaliteit? Doe navraag bij je Ambassade of Consulaat of kijk het na op onderstaande link.
Link: Visa informatie

Vliegticket of andere vervoersbewijzen:
Het is raadzaam om altijd je e-ticket of andere vervoersbewijzen uit te printen en mee te nemen op reis.
Tip:
In sommige landen moet je bij aankomst kunnen aantonen wat je maximale verblijf zal zijn, het tonen van een retour- of doorreisticket is dan ook verplicht.

Vertrekbelasting:
Vertrekbelasting dien je voor vertrek te voldoen op de luchthaven. Elke stad hanteert haar eigen tarief: internationale vluchten tussen de IDR 50.000 tot 150.000 en nationale vluchten tussen de IDR 20.000 tot 40.000.

Indonesische Ambassade in Nederland:
Tobias Asserlaan 8, 2517 CK Den Haag
T: 00 31 (0)70 310 81 00 / 76 / 77
F: 00 31 (0)70 364 33 31
Link: Indonesische Ambassade

Nederlandse Ambassade in Indonesië:
Jalan H.R. Rasuna Saïd, Kavel S-3 Kuningan, Jakarta 12950
T: 00 62 21 524 82 00 / 525 15 15
F: 00 62 21 527 59 77
Link: Nederlandse Ambassade

Top

Reizen naar en in Indonesië:

Vliegen:
Vliegen is de makkelijkste en snelste manier om je te verplaatsen binnen Indonesië. Ter plaatse kun je vaak makkelijk aan goedkope vluchten komen tenzij het in een Indonesische vakantie periode is.
Tip: Regionale vluchten in Indonesische vakantieperiodes kunnen overboekt raken. Vergeet daarom niet te herbevestigen!
Tip: Vluchten met een overstap kunnen soms qua kosten enorm schelen.

Reisduur:
1.05 uur: Jakarta – Yogyakarta
4.10 uur: Yogyakarta – Surabaya
0.55 min: Surabaya – Denpasar
1.45 uur: Denpasar – Jakarta
2.10 uur: Jakarta – Medan
Link: Garuda Indonesia, KLM



Auto met chauffeur:
Zelf autorijden in Indonesië wordt niet aangeraden vanwege de slechte wegen en de compleet chaotische manier van de andere weggebruikers. In Indonesië rijden ze aan de linkerkant. Omdat wij veel vrijheid wilden hebben, hebben we de keuze gemaakt om een auto met chauffeur te nemen.
Let op: Rijden doet men hier aan de linkerkant.
Tip: Maak van tevoren goede afspraken over de route, slaapplaats en eten van de chauffeur.

Bus:
De Bis Biassa bussen zijn snel, hebben een vaste route, zijn redelijk comfortabel en vertrekken als ze vol zijn. Je betaald in de bus en als toerist meer dan de locale bevolking.
Tip: Reizen met de lokale bus? Afdingen!

De Bis Patas is een snelle bus, maar in verschillende prijsklassen. Des te meer luxe je wilt, des te duurder het wordt. Denk vooral aan meer beenruimte, ligstoelen, airco of tv. De bussen vertrekken volgens een vast rooster en zitplaatsen kun je van te voren vastleggen bij het kopen van een kaartje bij het loket van het busstation.
Tip: De Bis Patas gaat minder vaak dan de Bis Biassa.

De buschauffeur van de Bemo past de route aan de wensen van de passagiers. Meer mensen wil zeggen meer omrijden waardoor een relatief korte afstand ineens uren kan duren.
Tip: Maak een reisplan, stel je in op de mogelijk lang duurdere trip en onderhandel over de prijs.

Trein:
De trein is makkelijk, comfortabel en op tijd! Kaartjes koop je op het treinstation en in de 1ste klas heb je gereserveerde stoelen en airco.
Tip: Eten aan boord is lekker en om de zoveel tijd komt er iemand langs met bordjes nasi of noedels. Als je klaar bent met eten kun je afrekenen.

Boot:
Er vertrekken overal vandaan verschillende boten om naar andere eiland(jes) te varen, een beetje informeren en het kan uren schelen in je reistijd al kost het vaak iets meer.
Tip: In 1½ uur kun je met de fast boat, snelle boot, van Amed (oost Bali) naar de Gili eilanden.

Veerboot:
Veerboten tussen de grote eilanden zijn comfortabel en varen (bijna) dagelijks. De overtocht van Ketapang (Java) naar Gilimanuk (Bali) duurt 30 minuten en vertrekt om de 15 tot 30 min.

Taxi:
Meestal hebben taxi’s geen meter waardoor je een prijs van te voren moet afspreken. Probeer zoveel mogelijk met gepast geld te betalen, wisselen is niet altijd mogelijk.
Tip: Tijdens het rijden is onderhandelen geen succes, doe dit voor je instapt!

Fietstaxi:
Een Becak tochtje gaat niet echt snel, maar het is wel een leuk ritje op een meestal zeer kleurrijke driewieler.
Tip: Prijzen zijn per rit en niet per persoon.

Brommer:
Je verplaatsen met een Ojek is de snelste manier van reizen omdat je sneller vooruit komt dan met de taxi. Ook hier geld dat je eerst moet onderhandelen over de ritprijs. Voor korte trips betaal je rond de IDR 10.000. Het is ook mogelijk om zelf een brommer te huren.
Let op: Een helm is verplicht!

Top

Gezondheid:

Do’s & don’ts:
Koop water in flessen, controleer of de sluiting van de fles intact is en drink vooral niet uit de kraan. Neem geen ijsblokjes in je drinken omdat deze niet gemaakt zijn van bronwater! Eet alleen voorverpakte ijsjes en liever geen huisgemaakt ijs. Vaak is het ijs door warmte en of stroomstoringen meerdere keren ontdooid geweest en weer opnieuw bevroren waardoor het ook een feestje is geworden voor bacteriën. Probeer zoveel mogelijk rauwe groente en reeds geschild fruit te vermijden, deze zijn vaak gewassen in ‘slecht’ water. Eet geen vlees- en visgerechten die niet goed gaar of koud zijn, en pas op met schaaldieren. Reinig je handen goed door regelmatig hand desinfectant te gebruiken.
Tip: Last van een Jetlag? Neem meteen de lokale levensritme aan, hierdoor zul je sneller acclimatiseren en makkelijker van je Jetlag af komen.

Toch ziek?
Uitdroging kun je voorkomen door regelmatig te drinken. ORS (Oral Rehydration Solution) is een poeder mengsel van zouten en suikers die je kunt oplossen in water om de vochtbalans te herstellen die kant en klaar in zakjes te koop is.
Tip: Wij hebben een plastic ORS schepje waarmee je de exacte hoeveelheid keukenzout en suiker kunt afmeten. Hierdoor hoef je het kant en klare mengsel niet onnodig mee te slepen en kun je het overal zelf maken indien nodig. Verder kun je ook om en om thee met suiker en bouillon drinken. Bezoek bij hoge koorts, braken, slijm of bloed bij je ontlasting natuurlijk wel een dokter.

Inentingen:
Omdat de omstandigheden, de duur en je eigen gezondheid bepalend is voor iedere reis,  is het raadzaam om altijd contact op te nemen met een dokter, GGD of een vaccinatiebureau. Onze keuze is het Tropencentrum AMC in Amsterdam.
Tip: Neem altijd je vaccinatieboekje mee op reis, in sommige landen vragen ze hiernaar bij de douane!

De aanbevolen vaccinaties zijn over het algemeen:
– Hepatitis A (vaak ook in combinatie met hepatitis B gegeven)
– DTP (difterie, tetanus en polio)
– Buiktyfus
– Gele koorts, indien je uit een gele koorts besmet gebied komt
– Anti-malaria pillen (niet op alle eilanden)
Tip: Ook al slik je Anti-malaria pillen, moet je nog steeds goed smeren met een anti-muggenmiddel met DEET. Vergeet niet een geïmpregneerde muskietennet mee te nemen op reis.
Tip: Dengue (knokkelkoorts) is in de Indonesische steden een groter probleem dan malaria. Dengue krijg je door gestoken te worden door muggen die vooral actief zijn in de ochtend tot de late middag en niet als de malaria mug in de avond.

Medicijnen:
Gebruik je medicijnen? Zorg ervoor dat je altijd je medisch paspoort bij je draagt. In het paspoort staan je medische gegevens omtrent je aandoening, medicijnen en behandelend arts.
Tip: Vraag aan je arts om je aandoening en de stofnaam van je medicijn in het Latijn en in het Engels uit te schrijven. Hiermee kan men ter plaatse beter begrijpen wat voor aandoening je hebt en het kan helpen bij de douane als er moeilijk wordt gedaan over de (hoeveelheid) medicijnen die je mee hebt.

Wat mee te nemen:
– EHBO kit
– Desinfecterende gel
– Pijnstillers
– ORS of ORS schepje
– Thermometer
– Tekentang
– Anti-wagenziekte middelen
– Je eigen medicijnen (+ de stofnaam van je geneesmiddel)
Link: Tropencentrum AMC
Link: GGD
Link: LCR

 

Top

Praktische info:

Geld- en bankzaken:
De munteenheid is de Indonesische Roepia (IDR).
In grote steden en gebieden waar veel toeristen komen kun je bij de ATM (geldautomaat) pinnen met bankpassen en creditcards voorzien van een cirrus of maestro logo.
Tip: Neem voor de zekerheid ook euro’s of US dollars mee. Soms kun je niet pinnen maar wel ergens wisselen. Zorg er wel voor dat het briefgeld geen scheurtjes bevat en weinig kreukels heeft omdat wisselen dan vaak niet mogelijk is.
Link: Actuele koers

Fooien:
Als er geen bedieningsgeld wordt toegevoegd aan je rekening is het gebruikelijk om een fooi tussen de 5 a 10% te geven in restaurants. In de lokale eettentjes is fooi geven niet gebruikelijk maar wat let je! Taxichauffeurs verwachten meestal een fooi van 5 a 10% en kamermeisjes IDR 5000 per dag.

Netspanning:
De netspanning is over het algemeen 220V en een enkele keer 110V.
Omdat stroomstoringen regelmatig voorkomen is het verstandig om een zak- hoofdlampje bij je te hebben.
Tip: Vergeet niet een wereldstekker mee te nemen.

Telefoneren:
Het internationale landnummer voor Indonesië: +62.
Het internationale landnummer voor Nederland : +31.

Internet:
Daar waar veel toeristen komen en in grote steden zijn internetcafés.
Tip: Bellen is ook mogelijk via het internet.

Fotografie en film:
Neem genoeg geheugenkaarten voor foto- en film apparatuur mee, deze zijn niet overal verkrijgbaar.
Fotografeer vooral met respect en douw je camera niet in iemands gezicht. Vraag liever of je en foto mag nemen ook al wil men er een kleine vergoeding voor! Maak vooral geen foto’s van mensen dit echt niet willen, dit omdat ze vaak geloven dat een deel van hun ziel hierdoor ontnomen zal worden.
Tip: Neem een externe harde schijf mee en zet je foto’s hierop. Zie het als een back-up mocht er iets met je geheugenkaart gebeuren.
Tip: Neem 2 wereldstekkers mee. Dan kun je meerdere dingen tegelijk opladen, denk hierbij aan je telefoon, foto- en filmcamera batterijen of je notebook.

Top