In oktober 2010 zijn we in Indonesië geweest. We reisden door Java, Bali en de Gili eilanden, waar we prachtige Foto’s en Filmpjes van onze reis hebben gemaakt. Verderop in deze site vind je de Reisinformatie over het land zelf en meer info over Golf en Duiken in Indonesië, zie ook de navigatie aan de rechterkant. Onderstaand vind je wat wij als de hoogtepunten van Indonesië hebben ervaard, onze route en een kort reisverslag.


Onze top 3 hoogtepunten van Indonesië:

– Ijen vulkaan, Java

– Candi Sukuh, Java

– Balinese bruiloft nabij Selat, Bali

  

 

 

Route & reisverslag:

Java:

Dag  1: Aankomst in Surabaya

Dag  2: Surabaya – treinreis naar Yogyakarta

Dag  3: Yogyakarta

Dag  4: Borobudur tempel complex

Dag  5: Prambanan tempel complex

Dag  6: Solo – Candi Sukuh – Malang

Dag  7: Malang – Candi Singhosari – Bromo

Dag 8: Bromo-Semeru National Park

Dag 9: Ijen massief

Dag 10: Ketapang – ferry overtocht naar Gilimanuk (Bali)

 

Bali:

Dag 11: Pemuteran – duiken voor de kust van Menjangan

Dag 12: Pemuteran – Selat

Dag 13: Selat met de Balinese bruiloft

Dag 14: Tirtagangga waterpaleis

Dag 15: Amed – duiken op het Liberty wrak van Tulamben

 

Gili Meno:

Dag 16: Amed – Gili Meno

Dag 17: Duiken op de riffen van de Gili eilanden

Dag 18: Duiken op de riffen van de Gili eilanden

Dag 19: Duiken op de riffen van de Gili eilanden

 

Bali:

Dag 20: Gili Meno – Amed – Kuta

Dag 21: Kuta & Jimbaran

Dag 22: Verjaardagsfeest in de Rock Bar

Dag 23: Kuta – Ubud

Dag 24: Ubud – Monkey forest

Dag 25: Sanur, golfen Dag 26: Terug naar huis

 

Java

Dag 1: Surabaya

Surabaya is de op één-na grootste stad van Indonesië met de grootste haven van Oost-Java. Er wonen zo’n drie miljoen mensen in de stad, waardoor het overkomt als een wat vervuilde drukke heksenketel. Van horen zeggen is de stad wel overzichtelijke en zijn de Chinese en Arabische wijken ten noorden van het centrum en de Kalimas haven zeker interessant, maar voor de meeste mensen is Surabaya niet meer dan een transport hub het land in of uit.

Zo ook voor ons. Wij kwamen ’s-avonds aan van onze vlucht uit Hong-Kong, hebben in een goedkoop motel tegenover het treinstation geslapen om de volgende ochtend vroeg een kaartje te kopen en richting Yogyakarta te vertrekken.

Top

 

Dag 2: Surabaya – Yogyakarta per trein

De treinen op Java zijn redelijk veilig en gaan goed op tijd. Er zijn 3 verschillende klassen waarbij de 3de klas iedereen door elkaar, op en tegen elkaar zit. De 2de klas iets overzichtelijker houten bankjes zijn iets minder opgepropt is. En men in de 1ste klas een eigen stoel heeft, die gekanteld kan worden en is airconditioning en bediening met drankjes en eten.

De trein die we wilden nemen vertrok om 07.00 ’s-ochtends en om er zeker van te zijn dat we een 1ste klas kaartje zouden hebben, waren we al om 05.30 opgestaan, om om 06.00 een 1ste klas kaartje naar Surabaya te kopen.

Reizen per trein is sowieso al heerlijk. Lekker zitten, je hoeft niets te doen, terwijl  het landschap voorbij snelt. En inderdaad, vooral het landschap was indrukwekkend, met prachtige rijstvelden, mooie dorpjes en hier en daar een vulkaan in de verte. Bekijk onderstaande foto’s:

Verder was de reis ook super comfortabel, heerlijke stoelen en niet te warm, vanwege de airconditioning. Ook kwam de bediening ieder half uur langs met thee of Nasi Goreng (als je niet zeker weet wat je wilt eten, dan is Nasi Goreng de aanrader, omdat dit eigenlijk altijd goed bereid wordt; gebakken rijst met een beetje kip en vaak een eitje).

Top

 

Dag 3: Yogyakarta

Op deze dag zijn we lekker lui door het centrum van Yogyakarta gelopen, langs alle kraampjes en batek winkeltjes (let op, je wordt soms wel bijna de winkel ingesleept om batek kleding te kopen).

Maar het grootste deel van de dag zijn we in de Toeristen Informatie geweest om een planning te maken van de rest van onze vakantie. We wilden namelijk een aantal dingen zien binnen een bepaalde tijd en kwamen tot de conclusie dat de eenvoudigste manier was om een busje met privé chauffeur te huren.

Top

 

Dag 4: Borobudur Tempel Complex

Het Borobudur Tempel Complex ligt op een kleine 40 km van het centrum van Yogyakarta, op ongeveer een uurtje rijden. We vertrokken in alle vroegte om 07.00, om als een van de eerste om 08.00 bij de opening van het tempel complex te zijn, voor de grote menigte uit. Tot onze grote verrassing was er die dag een bijeenkomst van boeddhistische monniken en locale hindoes die mediteerden voor de wereldvrede. Er hing een serene ontspannen sfeer, wat resulteerde in indrukwekkende foto’s.

Link: Klik hier voor de foto’s van de Borobudur

Top

 

Dag 5: Prambanan Tempel Complex

Het Prambanan Tempel Complex is een Unesco Wereld Erfgoed plek en ligt op zo’n half uurtje rijden van Yogyakarta. We probeerden weer één van de eersten binnen te zijn, voor de menigte uit zodat we goede foto’s konden maken. Dit tempel complex is het grootste hindoestaanse tempel complex in Indonesië. De bouw werd begonnen door Rakai Pikatan als het Hindoe antwoord op de Borobudur en de Sewu tempels. Deze prachtige tempels liggen ook op weg naar Solo en zijn daarom ideaal om ‘s-ochtends te bekijken, vanuit Yogyakarta naar Solo.

Link: Klik hier voor de foto’s en meer informatie over het Prambanan Tempel Complex

Top

 

Dag 6: Solo – Candi Sukuh – Malang

Wij waren oorspronkelijk van plan om het koninklijk paleis in Solo te bekijken, maar helaas ging deze pas om 11.00 open. We besloten daarom om via Candi Sukuh door te reizen naar Malang.

Candi Sukuh is een kleine vruchbaarheidstempel in de bergen tussen Solo en Malang. Deze tempel ligt redelijk weg van de grote steden en wordt daarom wat minder door toeristen bezocht. Aangezien we ‘s-ochtends vroeg bij de tempel aankwamen, hadden we de tempel het eerste uur voor ons alleen. Deze tempel heeft een aantal prachtige reliëfs en lijkt qua bouw en vorm enorm op de Maya tempels in Midden-Amerika.

Later zijn we doorgereden naar Malang, waar we wat inkopen hebben gedaan in voormalig Nederlands winkeltje, gegeten hebben in een Nederlands restaurant en in een oud Nederlands Kolonie huis hebben overnacht (zo, dat was wel weer voldoende “Nederland” voor deze dag).

Link: Klik hier voor de foto’s en meer informatie over Candi Sukuh

Top

 

Dag  7: Malang – Candi Singosari – Bromo

Vanuit Malang, zijn we naar via de Candi Singosari naar een hotel aan de rand van de Bromo krater gereden.

Candi Singhosari (ook wel geschreven als Candi Singasari) is een kleine tempel complex in Singosari, één van de hedendaagse buitenwijken van Malang. De tempel is gebouwd door de Singasari machthebbers van Oost-Java in de 13e eeuw. Ook deze tempel is een kleinere tempel, maar vanwege de bereikbaarheid zijn hier meer toeristen te verwachten.

De rit van Malang naar Bromo ging dwars door de Jungle, over enorm slechte wegen, met weinig uitzicht, waar je blij met een 4WD. Uiteraard had ons busje geen 4WD, waardoor de rit een hele onderneming was. Uiteindelijk kwamen we ‘s-avonds aan bij het hotel in de stromende regen. De volgende dag hoopten we een excursie te maken naar de Bromo vulkaan en hoopten we op beter weer. Na een half uurtje in de kamer, kwamen we erachter dat er lekkage was en na veel gezeur (en bij betalen) konden we gelukkig een andere, grotere, luxere kamer krijgen.

Top

 

Dag  8: Bromo-Semeru National Park

In het holst van de nacht (04.00) in het pikkedonker ging de wekker… Pfff… Oh ja, we ging de Bromo vulkaan bekijken. Snel laagjes kleding aan, naar beneden en in de 4WD. Er was gewoon file om het nationale park in te gaan! Een enorme rij met 4WD volgeladen met toeristen die aan de andere kant van de krater de zon op wilden zien komen.

Na ongeveer een half uurtje over de Sea of Sand gestuiterd te hebben, reden we de andere kant van de krater op en in het schemer donker en de kou probeerden we een goede positie te vinden om de mooiste foto’s te kunnen maken. Het was echt enorm koud en hadden gelukkig veel laagjes aan, waardoor het wel te doen was. Nog even de instellingen van de camera checken en zorgen dat we warm bleven, tot de zon zou opkomen.

En toen de zon uiteindelijk opkwam… Wauw ,wat een uitzicht en wat een schitterende kleuren over de Bromo en de Semuru, terwijl er in de Sea of Sand nog een laagje dauw hing als een warme deken over de vallei. Wat een natuurschoon, waardoor je weer beseft hoe mooi de natuur is en hoe klein wij mensen zijn.

Nadat de zon goed en wel op was, zijn we de krater weer ingereden, om de caldera van de Bromo te beklimmen. Vanaf deze krater rand kun je de stoomwolken en de uit het binnenste van de aarde zien komen!

Na deze enerverende dag zijn we meteen doorgereden naar het Ijen massief om deze de volgende dag te kunnen bekijken.

Link: Klik hier voor de foto’s van en meer informatie over de Bromo vulkaan

Top

 

Dag  9: Ijen massief

Ook hier waren de toegangswegen om er te komen niet al te best. Maar ook hier gingen we in het donker voor de schemering op pad, om onderaan de Ijen te worden afgezet. De klim naar de top door het dichte oerwoud is enorm steil en zwaar en kan hier en daar het best gedaan worden door zigzaggend omhoog te lopen.

Wees niet verbaasd als je onderweg gezelschap krijgt van mannetjes met mandjes op hun schouders, die in ruil voor wat water of een sigaret wel wat informatie over hun leven met je willen delen. Maar vaker links en rechts langs je omhoog en omlaag struinen alsof je stil staat. Deze mannen zijn zwavel delvers die voor een schijntje per dag hun leven in de krater wagen om ladingen van 80 kilo zwavel naar beneden te dragen. Tip: Neem extra water en wat sigaretten mee voor een goed gesprek en foto mogelijkheden.

De kleuren van deze vulkaan krater en het bijbehorende meer zijn misschien nog wel indrukwekkender dan van de Bromo.

Link: Klik hier voor foto’s en meer informatie over de Ijen vulkaan

Top

 

Dag 10: Ketapang – ferry overtocht naar Gilimanuk (Bali)

Vandaag doorgereden naar Ketapang, waar we afscheid nemen van Java en onze chauffeur, Choco, die ons keurig langs alle afgronden, door de jungle en het drukke verkeer in de steden heeft geloodst. Van Ketapang nemen we de ferry naar Gilimanuk, Bali. De overtocht duurt maar drie kwartier en het lijkt zo’n klein stukje dat je het zou kunnen zwemmen (Niet doen! De stroming is ongelooflijk sterk), maar het blijkt toch wel een paar kilometer te zijn.

In Gilimanuk hebben we samen met een aantal andere toeristen die dezelfde kant opgingen een mooi prijsje afgedongen in de locale bus, om naar Pemuteran te gaan. We hadden gehoord dat je van hieruit het beste een mooie duik bij Menjangan te maken. Aangezien het ook onze trouwdag was (12 oktober), zijn we in een iets duurder hotel gaan zitten en hebben heerlijk gegeten. Heerlijk slapen en dan morgen duiken voor de kust van Menjangan..

Top

 

Bali

Dag 11: Pemuteran – duiken voor de kust van Menjangan

Vandaag is Maarten wat meer nerveus dan normaal, omdat het zijn eerste echte buitenduik is. Na eerst zijn Open Water in Nederland in de Vinkeveense Plassen in Nederland te hebben gehaald, wordt dit de eerste keer duiken met Anna als buddy in tropisch water. Spannend! We doken met Reef Seen Aquatics, die direct aan het water gelegen zijn in Pemuteran (waar je blijkbaar ook prima kunt duiken) en namen vandaar een bootje naar Menjangan. Hier legden we aan een permanent anker aan, gleden het water in en konden ons heerlijk rustig met de stroming mee laten voeren langs de koraal velden van het eilandje. Even lekker lunchen, de gassen uit je bloed laten verdwijnen en ‘s-middags nog een keertje, maar nu een stukje verderop. Wauw, duiken is mooi!

Link: Klik hier voor meer informatie over duiken bij Menjangan

Top

 

Dag 12: Pemuteran – Selat

In Pemuteran hoorde wij van horen zeggen dat er in Selat een nieuw lodge geopend was die nog niet in de verschillende reisgidsen staat. Echt een juweeltje, aan de rijstvelden, met uitzicht op de bergen. We besloten na een aantal dagen achter elkaar grote afstanden te hebben gereisd te hebben om lekker rustig aan te doen en een paar dagen in Great Mountain Views Villa Resort door te brengen, echt een aanrader.

Top

 

Dag 13: Selat met de Balinese bruiloft

Zoals bij de meeste resorts in Bali waren ook hier veel activiteiten. Wij hadden het geluk om aanwezig te mogen zijn bij een Balinese bruiloft. Enorm gezellig, vriendelijke mensen, schitterende kleding, lekker eten en met goede uitleg over de verschillende rituelen.

Link: Klik hier voor de foto’s en meer informatie over de Balinese bruiloft

Top

 

Dag 14: Tirtagangga waterpaleis

De volgende dag besloten we naar Amed te vertrekken, we hadden weer zin in duiken gekregen. Op weg naar Amed, kwamen langs het Tirtagangga waterpaleis. Deze prachtige tuinen en vijvers geven een goede indruk hoe de hindoestaanse koningen vroeger hun paleizen bouwden.

Link: Klik hier voor foto’s en meer informatie over het Tirtagangga waterpaleis

Top

 

Dag 15: Amed – duiken op het Liberty wrak van Tulamben

Vanuit Amed zijn we met Jukung Dive naar Tulamben gereden om op het wrak van de US Liberty de duiken. Het wrak ligt maar 60 meter voor de kust en je kunt vanaf het strand het water in en naar het wrak duiken. Het is enorm indrukwekkend om over, langs en door zo’n schip te duiken, wat overwoekerd is met prachtig koraal en waar de tropische vissen met je mee zwemmen.

Link: Klik hier voor meer informatie over duiken op het US Liberty wrak in Tulamben

Top

 

Gili Meno

Dag 16: Amed – Gili Meno

Vanuit Amed hebben wij de fast-boat naar Gili Meno genomen. Deze was toendertijd gloed nieuw en nog niet bekend op de in de Lonely Planet en ANWB gids. In iets meer dan een uur stonden wij op het strand van Gili Meno en waren we op zoek naar een goedkoop hotel. Met alle bepakkingen op onze rug zijn we uiteindelijk bij Royal Reef Resort terecht gekomen, wat absoluut de deal van de vakantie was: 4 nachten voor een prikkie in onze eigen hut aan het strand met uitzicht aan het water. Dat de ventilator het niet deed en dat we vanaf de derde dag alleen nog maar met zout water konden douchen hoefde de pret niet te drukken.

Tip: Neem de fast-boat vanuit Amed naar de Gili eilanden, dit scheelt tijd en geld.

Van de drie Gili eilanden, is Gili Meno de rustigste, waar ook nog een duikschool te vinden is. De wateren rond de Gili eilanden zijn namelijk ideaal om te duiken (en te snorkelen). Er zijn verschillende riffen met de meest prachtige vissen en de kans op het zien van een haai of een schildpad is altijd aanwezig. We hebben gezocht naar verschillende duikscholen, maar er was eigenlijk maar één mogelijkheid: Blue Marlin Dive Centre Gili Meno.

Top

 

Dag 17: Duiken op de riffen van de Gili eilanden

De eerste dag op Gili Meno hebben we het langzaam aan gedaan en maar 1 duik gedaan, om te wennen en de rest van het eiland te verkennen.

 

Dag 18: Duiken op de riffen van de Gili eilanden

De tweede dag hebben we twee duiken gedaan op verschillende plaatsen rondom de eilanden.

 

Dag 19: Duiken op de riffen van de Gili eilanden

De derde dag hebben we drie duiken gedaan op drie verschillende plekken, waarvan we 1 al eens de 1e dag hadden gezien. Maar dit keer zagen we een haai!

Link: Meer informatie over Gili Meno, de Gili eilanden, duiken rondom de Gili eilanden en de mooiste foto’s van de onderwaterwereld

Top

 

Bali

Dag 20: Gili Meno – Amed – Kuta

Deze dag hebben we een flink stuk gereisd. We zijn eerst met de fast boat van Gili Meno naar Amed gevaren (er was nog enige vertraging, aangezien men dacht dat we op Gili Air zaten). Daar hebben we een taxi naar Kuta genomen; dit alles hadden we al voordat we naar Gili Meno gingen besproken en was allemaal keurig geregeld.

Tja… Kuta… Wat kunnen we ervan zeggen. Het is niet helemaal onze favoriete vakantie bestemming erg druk met heel veel toeristen. De enige reden om te komen was om vrienden te bezoeken die een groot feest hadden georganiseerd in de Rock Bar ter ere van zijn 50e verjaardag.

Top

 

Dag 21: Kuta & Jimbaran

Na eerst een hele dag door Kuta te hebben gebanjerd te hebben, langs het strand gelopen en nog even te hebben gezwommen zijn we ‘s-avonds met zijn allen gaan eten aan het strand van Jimbaran. Met zijn allen waren een mannetje of 20 en de afspraken waren erg goed: “We zitten bij het ene strandtentje, waar ze van die goede vis hebben”. Stel je ongeveer 100 strandtenten voor die allemaal vis serveren en je begrijpt de verwarring. Uiteindelijk wél heerlijk gegeten, maar dat kan daar overal aan het water. ‘s-Avonds hebben we nog een stevige discussie gevoerd met de jarige job over de iPhone en de HTC (volgens de eigenaar dé iPhone-killer). Wij hebben zelf allebei een iPhone en zijn uiteraard fan, maar de (bijna) jarige bleef bij zijn standpunt dat zijn mobieltje beter was.

Top

 

Dag 22: Verjaardagsfeest in de Rock Bar

Wat moet je kopen voor iemand die je eigenlijk niet heel goed kent, een enorm feest geeft op een prachtige exotische locatie (Rock Bar) en die eignelijk alles al heeft? Mmm… misschien een t-shirt naar aanleiding van onze discussie de dag ervoor? Ja, da’s een goeie! Een “I♥ my iPhone!” leek ons wel geschikt voor iemand die veel van zijn HTC houdt.

Na een taxi ritje kwamen we bij een geweldig mooi en luxueus hotel het Ayana Resort, waar ook de Rock Bar te vinden is. Na eerst de luxe en sfeer van het hotel gezien te hebben, langs een aantal infinity pools gelopen te hebben kwamen we bij de Rock Bar. Wat een geweldige locatie en wat een gezellig feest! En ook de jarige Jop kon hard lachen om zijn nieuwe t-shirt.

Top

 

Dag 23: Kuta – Ubud

Na een enorm leuk feest wat tot in de late uurtjes doorging, besloten we de volgende dag om toch nog naar Ubud te gaan. Dit leuke plaatsje in het midden van Bali woonde vroeger de Hindoe koningen van Bali en tegenwoordig zijn er vrij veel kunstenaars. Er hangt een heerlijk ontspannen sfeertje en er zijn veel activiteiten in en om Ubud te doen.

Wij bezochten het koninklijk paleis en kregen zelfs toegang tot de bewoonde privé vertrekken van de prins.

Link: Klik hier voor meer informatie over Ubud en foto’s van het Koninklijk Paleis en de omgeving van Ubud

Top

 

Dag 24: Ubud – Monkey Forest

De volgende dag zijn we naar het Monkey Forest geweest. Nu is het park misschien niet zo heel groot maar je kunt echt bijna de hele dag naar de apenstreken van de aapjes in Monkey Forest kijken. Eén van de leukste dingen in Ubud en van onze vakantie in Indonesië.

Link: Klik hier voor meer informatie over Monkey Forest en onze foto’s

Top

 

Dag 25: Sanur, golfen

De laatste dag voor het vertrek terug naar huis wilden we iets dichter bij het vliegveld zijn om er zeker van te zijn dat we onze vlucht konden halen. Na eerst nog even op zoek te zijn geweest naar hét perfecte offertempeltje voor thuis, zijn we naar Sanur gereden. Een offertempeltje was erg lastig te vinden want die worden alleen op maat gemaakt, aangezien de geesten van de voorouders hierin wonen en als deze niet meer gebruikt worden, dan worden ze ceremoniëel vernietigd, zodat de geesten van het ene naar het andere offertempeltje kunnen gaan.

In Sanur aangekomen hadden we zelfs nog tijd voor een snel rondje 9 holes golf  op de Bali Beach Golf Course. Een erg leuk baantje met harde greens en voor het eerst gebruik gemaakt van caddies.

Link: Klik hier voor meer informatie over de Bali Beach Golf Course en onze foto’s

Top

 

Dag 26: Terug naar huis

Na een heerlijk vakantie was het alweer zover… We moesten terug naar huis. Indonesië is een prachtig land, met geweldige aardige mensen. Wij vonden vooral Java indrukwekkend met de Ijen, Candi Sukuh en de Bromo vulkaan, maar ook het duiken was indrukwekkend. We willen zeker meer van deze prachtige bestemming zien en beloven ooit nog terug te komen om wat andere eilanden te bezoeken en meer van de onderwaterwereld te zien.

Snel via Hong Kong en door naar Amsterdam, naar huis.

Top