HongKong-VuurwerkHongKong-ReisverslagHongKong-Wijken

Algemeen:
– Ligging

– Beste reistijd

– Tijdsverschil
– Taal

– Religie
– Eten en drinken

– Veiligheid

Reisdocumenten:
– Paspoort

– Toeristen visa
– Vliegticket of andere vervoersbewijzen

– Vertrekbelasting

– Chinese (Hong Kong) Ambassade in Nederland
– Nederlandse Consulaat in Hong Kong

Reizen naar en in Hong Kong:
– Vliegen
– Octopus Card
– Auto
– Airport Express

– Metro
– Bus
– Minibus

– Tram

– Peak Tram
– Veerboot
– Taxi

Gezondheid:
– Do’s and don’ts

– Toch ziek?

– Inentingen
– Medicijnen
– Wat mee te nemen

Praktische info:
– Geld- en bankzaken

– Fooien
– Netspanning

– Telefoneren

– Internet
– Fotografie en film

– Hong Kong Tourism Board

Algemeen:

Ligging:
Hong Kong, officieel de Speciale bestuurlijke Regio Hongkong van de Volksrepubliek China, is gelegen in zuidoost Azië en bestaat uit 236 eilanden in de Zuid-Chinese zee met een totale oppervlakte van 1.091 km2.

Beste reistijd:
Hong Kong heeft subtropisch klimaat, waarbij het vaak warm en vochtig weer is. De beste reistijd is in de herfst, van september tot november, omdat het in Hong Kong dan helder weer is, zonnig en vooral een aangename warme temperatuur.
Tip: Mei tot november is het tyfoon seizoen die veel regen en harde wind met zich mee kan brengen. Als er een tyfoon nadert dan wordt dat aangegeven op radio en tv.

Tijdsverschil:
Gedurende onze wintertijd is het 7 uur later dan in Nederland. Gedurende onze de zomertijd is het 6 uur later dan in Nederland.

Taal:
De officiële taal in Hong Kong is Kantonees (zuid chinese taal) en Engels.

 

Religie:
De meerderheid gelooft in het Boeddhisme of Taoïsme die vaak gecombineerd is met het  Confucianisme en voorouderverering. Verder zijn de meeste menen zeer bijgelovig waarbij Feng Shui, waarzeggerij, numerologie en astrologie bepalend is voor waar en wanneer je iets moet doen.

Eten en drinken:
Hong Kong heeft onnoemelijk veel restaurants met verschillende Chinese keukens met ieder zijn eigen smaak en specialiteit.

Eetgewoonte: Men bestelt ook niet een eigen, maar vooral meerdere gerechten die midden op tafel worden gezet zodat iedereen zichzelf kan serveren. Met je eetstokjes haal je een portie eten van de schaal en plaats je het op je eigen kom met rijst.
Tip:
Het is gepast om altijd je rijstkom dicht onder de mond te houden als je eet, al lijkt het alsof je je eten naar binnen stouwt.

Chopsticks: Ook al is bestek bijna overal verkrijgbaar, eten de meesten voornamelijk met ‘chopsticks’ eetstokjes.

De verschillende keukens: Kantonees: is waarschijnlijk het populairst waarbij bij de bereiding de versheid en de originele smaak van het ingrediënten bewaard blijft. Szechuan en Hunan: staat bekend om hun aardig pittige gerechten met veel chilipepers, knoflook en koriander.
Shanghainees: is minder gekruid maar rijk, zoeter en sterk van smaak met ingemaakte groenten en gezouten vlees. Dumplings (knoedels) en noedels staan hierbij vaker op het menu dan rijst.
Peking stijl: deze gerechten zijn ooit bedacht en vooral geschikt bevonden voor de keizer. De keuken is vooral bekend om het gebruik van de beste ingrediënten. Ook hier wordt normaliter noedels, dumplings (knoedels) en brood (gestoomd, gebakken of gefrituurd) geserveerd. Denk hierbij aan Peking eend die geserveerd worden in dunne pannenkoekjes met bosui en pruimensaus.
Chiu Chow: meestal verfijnde gevogelte gerechten die meestal licht en smaakvol zijn met veel groenten, maar ook delicatessen als vogelnestjessoep.
Vegetarisch: deze gerechten zijn vooral bekend om zijn helende werking en voedzaamheid met groene groenten en paddenstoelen, vaak in combinatie met tofu (bean curd) die zo bereid is dat het kan smaken naar geroosterde eend of gegrild varkensvlees.
Dim Sum:dit populaire Kantonees ontbijt of lichte lunch gerecht zijn heerlijk gestoomde  hapjes van vlees of garnalen in soms transparante omhulsels of broodjes in de vorm van dumplings.
Chinese wijn: Chinese wijn is gedistilleerd uit rijst, gierst en andere granen, maar ook kruiden en bloemen.
Xiao Qing, gele wijn is vergelijkbaar met midden-droge sherry en gaat goed met vele Chinese gerechten, is op zijn best indoen warm geserveerd.
Gao Liang en Mao Tai zijn vurige gedestilleerde giert wijnen met een alcoholpercentage van 70% en deze kun je het best na een stevige maaltijd drinken.
Wu Jia Pi is een zoete kruidenwijn waarvan men geloofd dat een medicinale werking heeft.

Thee: Thee drinken, Yum Cha, is een traditioneel ritueel met een historische betekenis en vooral een belangrijk onderdeel van de culinaire cultuur van Hong Kong en een aanvulling op de verschillende prachtige gerechten als Dim Sum. Er zijn verschillende soorten types thee o.a.: Luk ChaGroene thee, Hung Cha, letterlijke vertaling: rode thee – Zwarte thee Wu Lung ChaOolong thee Heung PingJasmijn thee
Tip: Het is een Chinese gewoonte om bij het krijgen van een vol theekopje, met je vingers op tafel te tikken in de buurt van het kopje als teken van eerbied en dank.
Tip: Meer weten over traditionele theeceremonies en de geschiedenis en ontwikkeling van thee? In het Ngong Ping Tea House, theehuis, worden regelmatig demonstraties gegeven.
Link: Ngong Ping Tea House (EN)

Veiligheid:
Hong Kong is over het algemeen zowel overdag als ’s nachts een veilige stad. Desondanks is het altijd beter op goed op je spullen te passen en om waardevolle spullen, documenten en geld nooit achter te laten op je kamer, maar gebruik te maken van je hotel kluis als het er is!
Tip:
Scan je paspoort, visa, vaccinatieboekje, medisch paspoort, verzekeringspapieren en andere belangrijke documenten en stuur deze door naar je e-mail adres. Maak in je e-mail een mapje aan en plaats daar je gescande documenten en e-tickets in. Hierdoor kun je ten alle tijde bij je spullen indien nodig!
Link: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top

 

Reisdocumenten:

Paspoort:
Het paspoort* moet 1 maand geldig zijn bij vertrek uit Hong Kong.

Toeristen visa:
Er is geen toeristen visum* nodig bij een maximum verblijf van 3 maanden. * Ben je niet in het bezit van een Nederlandse nationaliteit? Doe navraag bij je Ambassade of Consulaat of kijk het na op onderstaande link.
Link: Visa informatie

Vliegticket of andere vervoersbewijzen:
Het is raadzaam om altijd je e-ticket of andere vervoersbewijzen uit te printen en mee te nemen op reis. Tip: In sommige landen moet je bij aankomst kunnen aantonen wat je maximale verblijf zal zijn, het tonen van een retour- of doorreisticket is dan ook verplicht.

Vertrekbelasting:
Vertrekbelasting is in Hong Kong niet van toepassing.

Chinese (Hong Kong) Ambassade in Nederland:
Willem Lodewijklaan 10, 2517 JT, Den Haag T: 00 31 70 306 5061 E: chinaemb_nl@mfa.gov.cn I: Chinese Ambassade

Nederlandse Consulaat in Hong Kong:
Suite 5702 (57e verdieping), Cheung Kong Center, 2 Queen’s Road Central T: 00 852 2522 5127 E: information@netherlands-cg.org.hk

Top

Reizen naar en in Hong Kong:

Vliegen:
Het is mogelijk om rechtstreeks aan te vliegen op Hong Kong. De reisduur is vanaf Amsterdam ongeveer 11 uur.
Tip: Vluchten met een overstap kunnen soms qua kosten enorm schelen.
Link: KLM, Cathay Pacific

Octopus card:
Het openbaar vervoer in Hong Kong is goed geregeld en met de Octopus card kun je onbeperkt reizen met bus, trein, tram, metro en de ferry tussen de eilanden. De Octopus Card is een elektronische reiskaart die je met geld kunt opwaarderen waarbij je in bijna alle vormen van openbaar vervoer mee kunt reizen. Verder kun je ook bij vele eetgelegenheden en winkels mee betalen.
Tip:
Reizen met de Otopus Card is goedkoper, maar vooral sneller omdat je niet in de rij hoeft te staan om en kaartje te kopen.
Link: Octopus Card (EN)

Auto:
Een auto huren in Hong Kong is geen probleem. Maar heb je er een nodig in het centrum van Hong Kong? Nee.
Tip:
Er wordt links gereden.

Airport Express:
Met de Airport Express trein reis je in 24 minuten van de luchthaven naar het centrum van Hong Kong.
Link:
Airport Express
(EN)

Metro:
De snelste en efficiëntste manier van reizen is met de metro, MTR, met 10 lijnen om je naar de grootste wijken te kunnen vervoeren.
Link:
Hong Kong Metro
(EN)
Tip:
Check de Octopus Card.

Bus:
Er zijn verschillende busroutes die het merendeel van Hong Kong aandoen. De Kowloon Motor Bus, New World First Bus en Citybus doen Hong Kong Island, Kowloon en de New Territories aan. Op Lantau Island heb je de New Lantau Bus. De Long Win Bus verzorgt busdiensten van de noord Lantau, het vliegveld en de New Territories. De bussen zijn comfortabel en de eindbestemmingen zijn duidelijk aangegeven aan de voorzijde van de bus zowel in het Engels als in het Chinees.
Tip:
Ga het liefst boven in de dubbeldekker bij het raam zitten om zo een prachtig uitzicht over de stad te hebben.
Link: Kowloon Motor Bus en Long Win Bus (EN)
Link: New World First Bus en Citybus (EN)
Link: New Lantau Bus (EN)
Tip:
Check de  Octopus Card.

Minibus:
Minibussen vervoeren ongeveer 16 personen en zijn er in 2 kleuren. Groene minibussen werken op specifieke routes tegen vaste prijzen. Rode minibussen hebben niet altijd een vaste route. Beide bussen vertrekken als ze vol zijn en je moet zelf aangeven waar je wilt uistappen.
Tip:
Neem de minibus alleen als je Hong Kong op je duimpje kent of als je Kantonees spreekt.

Tram:
De dubbeldekker tram rijdt aan noordzijde van Hong Kong Island en brengt je langs kleurrijke wijken.
Link:
Hong Kong Tram
(EN)
Tip: Check de Octopus Card.

Peak Tram:
Met de Peak Tram uit 1888 kun je de schilderachtige Victoria Peak beklimmen met de steilste kabeltram ter wereld in 8 minuten tijd. Aan de top heb je een parachtig uitzicht over Victoria Harbour, Hong Kong Island en Kowloon .
Link: Peak Tram (EN)
Tip:
Check de Octopus Card.

Veerboot:
De veerboot is de verbinding over het water tussen Kowloon, Hong Kong Island en omliggende afgelegen eilanden.
Star Ferry: Vaart tussen Kowloon (Tsim Sha Tsui- en Hung Hom pier) en Hong Kong Island (Central- en  Wan Chai pier). Vooral bij mooi weer is het een leuke boottocht over een van de meest gefotografeerde havens ter wereld.
Outlying Islands: Vanaf de Centrale Ferry pier op Hong Kong Island kun je varen met de standaard of de iets duurdere snelle veerboot naar de belangrijkste afgelegen eilanden van Peng Chau, Cheung Chau, Lamma en Lantau.
Tip: Met de ferry kun je ook een uitstapje maken naar Macau (geen visum nodig) of naar het vasteland van China (wel visum nodig).
Link: Star Ferry (EN)
Link: New World First Ferry (EN)

 

Taxi:
Taxi’s gaan op de meter, zijn relatief goedkoop en vooral in overvloed. Ze zijn er in 3 kleuren, voor de 3 werkgebieden waarin ze opereren. Rood: rijden in het grootste deel van Hong Kong, met uitzondering van Tung Chung Road en de zuidzijde van Lantau Island. Blauw: rijden alleen op Lantau Island. Groen: dienen de landelijke gebieden van de New Territories.
Tip: Alle 3 taxi soorten doen de luchthaven aan, maar stoppen niet bij bushaltes.

Top

Gezondheid:

Schrik niet als er bij aankomst een soort radar verklik systeem op je wordt gericht. Deze temperatuur sensor is om te controleren of je koorts hebt om zo mogelijke ernstige ziektes als SARS uit te sluiten. De medische zorg in Hong Kong is van hoge kwaliteit en de meeste dokters spreken uitstekend Engels.

Do’s & don’ts:
Kraanwater is in Hong Kong van goede kwaliteit, maar de meeste mensen kopen voor de zekerheid flessen mineraalwater, net als wij. Probeer zoveel mogelijk rauwe groente en (geschild) fruit die mogelijk gewassen zijn in ‘slecht’ water niet te consumeren. Eet geen vlees- en visgerechten die niet goed gaar of koud zijn, en pas op met schaaldieren. Reinig je handen goed door regelmatig hand desinfectant te gebruiken.
Tip:
Last van een Jetlag? Neem meteen de lokale levensritme aan, hierdoor zul je sneller acclimatiseren en makkelijker van je Jetlag af komen.

Toch ziek?
Uitdroging kun je voorkomen door regelmatig te drinken. ORS (Oral Rehydration Solution) is een poeder mengsel van zouten en suikers die je kunt oplossen in water om de vochtbalans te herstellen die kant en klaar in zakjes te koop is.
Tip: Wij hebben een plastic ORS schepje waarmee je de exacte hoeveelheid keukenzout en suiker kunt afmeten. Hierdoor hoef je het kant en klare mengsel niet onnodig mee te slepen en kun je het overal zelf maken indien nodig. Verder kun je ook om en om thee met suiker en bouillon drinken. Bezoek bij hoge koorts, braken, slijm of bloed bij je ontlasting natuurlijk wel een dokter.

Inentingen:
Omdat de omstandigheden, de duur en je eigen gezondheid bepalend is voor iedere reis,  is het raadzaam om altijd contact op te nemen met een dokter, GGD of een vaccinatiebureau. Onze keuze is het Tropencentrum AMC in Amsterdam.
Tip:
Neem altijd je vaccinatieboekje mee op reis, in sommige landen vragen ze hiernaar bij de douane!

De aanbevolen vaccinaties zijn over het algemeen:
– Hepatitis A (vaak ook in combinatie met hepatitis B gegeven)
– DTP (difterie, tetanus en polio)
– Gele koorts, is alleen verplicht indien je binnen 6 dagen voorafgaand aan je bezoek in Hong Kong in een met gele koorts besmet gebied bent geweest.

Medicijnen?
Gebruik je medicijnen? Zorg ervoor dat je altijd je medisch paspoort bij je draagt. In het paspoort staan je medische gegevens omtrent je medicijnen en je behandelend arts.
Tip:
Vraag aan je arts om je aandoening en de stofnaam van je medicijn in het Latijn en in het Engels uit te schrijven. Hiermee kan men ter plaatse beter begrijpen wat voor aandoening je hebt en het kan helpen bij de douane als er moeilijk wordt gedaan over de (hoeveelheid) medicijnen die je mee hebt.

Wat mee te nemen:
– EHBO kit
– desinfecterende gel
– pijnstillers
– ORS of ORS schepje
– thermometer
– tekentang
– anti-wagenziekte middelen
– je eigen medicijnen (+ de stofnaam van je geneesmiddel)
Link: Tropencentrum AMC
Link:
GGD
Link: LCR

 

Top

Praktische info:

Geld- en bankzaken:
De munteenheid is de Hong Kong Dollar (HKD). Geld pinnen kun je bij de geldautomaat met bankpassen en creditcards voorzien van een cirrus of maestro logo.
Link: Actuele koers

Fooien:
Het is gebruikelijk om een fooi van rond de 10% te geven. In grotere restaurants wordt vaak standaard een 10% service charge (fooi) aan je nota toegevoegd. Wanneer er geen fooi wordt doorberekend verwacht men meestal 10%. In de taxi rond je bedragen naar boven af. Bellboys en kamermeisjes verwachten over het algemeen een fooi.

Netspanning:
De netspanning is 220 volt.
Tip: Vergeet niet een wereldstekker mee te nemen.

Telefoneren:
Het internationale landnummer voor Hong Kong: +852.
Het internationale landnummer voor Nederland : +31.

Internet:
Internet cafés zijn moeilijk te vinden omdat ze vaak verscholen zitten in onopvallende gebouwen op een bovenste verdieping. De meeste kans van slagen heb je in grote winkelcentra in toeristische gebieden.
Tip:
Neem je eigen notebook of laptop mee. Bij veel koffiehuizen en cafés kun je gratis gebruik maken van het net indien je een drankje koopt. Gratis internet toegang krijg je in de Centrale Bibliotheek en op sommige metrostations.

Fotografie en film:
Geheugenkaarten voor foto- en film apparatuur en fotorolletjes zijn overal te verkrijgen.
Tip:
Neem een externe harde schijf mee en zet je foto’s hierop. Zie het als een back-up mocht er iets met je geheugenkaart gebeuren.
Tip:
Neem 2 wereldstekkers mee. Dan kun je meerdere dingen tegelijk opladen, denk hierbij aan je telefoon, foto- en filmcamera batterijen of je notebook.

Hong Kong Tourism Board
Link: Discover Hong Kong

 

Top