Algemeen: –      Ligging –      Bevolking –      Klimaat en beste reistijd –      Tijdsverschil –      Taal –      Religie –      Lokale lekkernijen

Gezondheid: –      Do’s and don’ts –      Inentingen –      Hoogteziekte –      Medicijnen

Reizen naar Nieuw-Zeeland: –      Vliegen –      Paspoort –      Visa –      Vertrekbelasting –      Nieuw-Zeelandse ambassade in Nederland

Reizen in Nieuw-Zeeland: –      Vliegen –      Autohuur –      Camperhuur –      Bus –      Buspas –      Trein –      Veerboot –      Fietsen –      Wandelen –      Veiligheid –      Nederlandse ambassade in Nieuw Zeeland

Geld- en bankzaken: –      Geld –      Fooien

Praktische info: –      Fotografie & film/ video –      Internet –      Telefoneren –      Netspanning

Wat mee te nemen: –      Bagagesuggestie –      Kledingsuggestie –      Slaapspullen

ALGEMEEN:

Ligging: Nieuw-Zeeland (New Zeeland, Aotearoa voor de Maori) is gelegen aan de Grote oceaan ruim 2250 km ten oosten van Australië en 1700 km ten zuiden van Nieuw-Caledonië, Tonga en Fiji eilanden en ten noorden van Antarctica. Het land bestaat uit 2 grote eilanden: het Noorder-, Zuidereiland. Ten zuiden van het Zuidereiland ligt een kleinere 3de eiland genaamd Stewart eiland. Verder bestaan en nog een groot aantal kleine eilanden, o.a. de Antipodeneilanden en Waiheke eiland. De totale oppervlakte van de eilanden is 266.000 km2 en meet van noord naar zuid ruim 1600 km. Wellington, de hoofdstad, is gelegen op het Noordereiland.

Het Noordereiland is subtropisch en gevormd door 60 inactieve vulkanen met in het hart van het eiland de zwavelstad Rotorua. In het gebied rondom zijn bubbelende modderpoelen en spuitende geisers en tevens het centrum voor Maori kunst en cultuur. Op het Zuidereiland is de natuur zeer afwisselend met subtropische regenwouden worden gescheiden door de Nieuw-Zeelandse Alpen. In het noorden kun je wandelen in 1 van de 13 nationale parken. Walvissen spotten en zwemmen met dolfijnen is mogelijk in het noordoosten. In het zuidwesten kunnen avonturiers terecht in Queenstown om te bungy jumpen, skydiven, raften en nog veel meer extreme sporten. Stewart eiland ligt 30 km ten zuiden van het Zuidereiland waar de Stewart Island Brwon Kiwi leeft.

Bevolking: Het aantal inwoners is rond de 4 miljoen, waarvan ongeveer 3 miljoen op het Noordereiland wonen en 1 miljoen op het Zuidereiland. 640.000 van de inwoners is Maori. 14% van de bevolking is Maori (oorspronkelijke bevolking), 70% is blank van Europeesche afkomst, 15% zijn Aziaten en Oceaniërs. De levensverwachting, met een gemiddelde leeftijd, is 79 jaar.

Klimaat en beste reistijd: Nieuw-Zeeland heeft over het algemeen een gematigde zeeklimaat en kent geen extremen. Op het Noordereiland verschillen de zomer en winter temperaturen nauwelijks terwijl dat anders is op het Zuidereiland vanwege o.a. sneeuwval in de bergen. Door invloed van de westenwind valt er aan de westkust meer regen dan aan de oostkust. Het beste reisseizoen is van oktober t/m februari. Het temperatuursverschil op beide eilanden is meestal een paar graden. De beste reistijd ligt tussen oktober en maart, met als hoogseizoen december, januari en februari. Tip: Nieuw-Zeelanders hebben vakantie van half december tot eind januari, waardoor accommodatie en campings sneller vol zijn op toeristische plekken.

Tijdsverschil: Gedurende onze wintertijd is het 12 uur vroeger dan in Nederland. Gedurende onze zomertijd is het 10 uur vroeger dan in Nederland.

Taal: Engels en Maori zijn de officiële talen. De voertaal is engels en ruim 3% van de bevolking spreekt Maori.

Flora en Fauna: Nieuw-Zeeland is zo lang geïsoleerd geweest dat zowel planten als dieren zich konden ontwikkelen zonder inmenging van buitenstaande invloeden. De bekendste boomsoort is de Kauri die meer dan 1000 jaar oud kan worden en 50 meter hoog. Omdat kauri hout veel voor het bouwen van huizen en schepen werd gebruikt mogen ze alleen nog maar met een vergunning gekapt worden. Onder de bomen tref je een verscheidenheid aan varens (90 soorten, die zelfs 20 meter hoog kunnen worden), waarvan de Silver Fern (zilveren varenblad) bekend is als het nationaal symbool van Nieuw-Zeeland.

Nieuw-Zeeland is de thuisbasis van een groot aantal vogels en staat bekend als de zeevogel hoofdstad van de wereld. De meest bekende vogel is de kiwi, deze niet officiële nationale symbool, is een nieuwsgierig nachtdier met haarachtige veren en lange snorharen, die niet kan vliegen en 20 uur per dag slaapt. Andere vogel soorten zijn o.a.: de beschermde koningsalbatrossen, pinguïns: de little blue penguin, de kleinste pinguïn ter wereld (25cm) en de yellow-eyed penguin (geoloog pinguïn). Papagaaien soorten zijn o.a.: kea, kaka en de kakapo. De enige inheemse landzoogdieren zijn vleermuizen en de vele waterzoogdieren zijn dolfijnen, zeehonden en walwissen.

Religie: Rond de 55% van de bevolking is Christen (Anglicaans, Presbyteriaans en katholiek), 20% heeft geen religie.

Lokale lekkernijen: De Maori hebben traditionele gerechten maar verder is er geen typische nationale keuken maar wel heel Brits georiënteerd. Denk vooral aan High Tea met thee met veel melk, Fish & Chips en het engelse ontbijt. Door de nu vele vooral Aziatische invloeden is er een wereld aan culinaire mogelijkheden tot stand gekomen. Over het algemeen kun je overal goed eten waarbij lekkere sappige steaks op elke menukaart kunt treffen of het nu lam of hert is. Langs de kust is er veel vis, schaal en schelpdieren.

Hangi: maori vlees/groente gerecht bereid in een kuil in de grond met hete stenen. Roasted lamb with kumara and buttercup pumpkin: geroosterde lam met zoete aardappel en pompoen. Pavlova: merengue taart met slagroom en veel kiwifruit. Het nationale dessert!

DB Draught, Lion Red en Steinlager: zijn biersoorten in verschillende milliliters te verkrijgen. Vraag een ‘Seven’ voor 200ml bier, een ‘Twelve’ voor 350ml bier en een ‘Handle’ een ½ liter bier. Door het gematigde Nieuw-Zeelandse klimaat zijn de omstandigheden perfect voor de ruim 300 wijnmakerijen, om zalige wijnen te produceren. Tip: BYO: Bring your own. In Nieuw-Zeeland hebben niet alle restaurants een drankvergunning. Ga je gaat eten bij een BYO restaurant dan neem je gewoon je eigen drank mee. Het personeel schenkt het dan voor je in en voor de moeite betaal je wat NZ$ 2 kurkengeld.

GEZONDHEID:

Do’s & don’ts: De medische zorg is buitengewoon goed en leidingwater is veilig. Tip: last van een Jetlag? Neem meteen de lokale levensritme aan, hierdoor zul je sneller acclimatiseren en makkelijker van je Jetlag af komen.

Toch ziek? Uitdroging kun je voorkomen door regelmatig te drinken. ORS (Oral Rehydration Solution) is een poeder mengsel van zout en suiker die je kunt oplossen in water om de vochtbalans te herstellen die kant en klaar in zakjes te koop is. Tip: wij hebben een plastic ORS schepje waarmee je de exacte hoeveelheid keukenzout en suiker kunt afmeten. Hierdoor hoef je het kant en klare mengsel niet onnodig mee te slepen en kun je het overal zelf maken indien nodig. Verder kun je ook om en om thee met suiker en bouillon drinken. Bezoek bij hoge koorts, braken, slijm of bloed bij je ontlasting natuurlijk wel een dokter.

Inentingen: Voor Nieuw-Zeeland worden geen vaccinaties aanbevolen. Omdat de omstandigheden, de duur en je eigen gezondheid bepalend is voor iedere reis is het raadzaam om altijd contact op te nemen met een vaccinatiebureau. Wij gaan altijd naar het Tropencentrum AMC in Amsterdam, maar je kunt ook terecht bij de GGD. Tip: neem altijd je vaccinatieboekje mee op reis, in sommige landen vragen ze bij de douane naar je boekje! www.tropencentrum.nl, www.ggd.nl, www.lcr.nl

Medicijnen: Gebruik je medicijnen? Zorg ervoor dat je altijd je medisch paspoort bij de draagt. In het paspoort staan je medische gegevens omtrent je aandoening, medicijnen en behandelend arts. Tip: vraag aan je arts om op officieel papier je aandoening in het engels uit te leggen en de stofnaam van de medicijnen te vermelden, hierdoor kan men beter begrijpen wat er met je aan de hand is in het buitenland. Verder is het ook handig als er bij de douane moeilijk wordt gedaan over je medicijn.

Wat mee te nemen: –      EHBO kit –      Desinfecterende gel –      Pijnstillers –      ORS of ORS schepje –      Diarree remmers –      Laxeermiddelen –      Thermometer –      Insectenwerende middelen (eventueel met DEET) –      Tekentang –      Neusdruppels –      Anti- wagenziekte middelen –      Anti- jeukzalf –      Condooms –      Je eigen medicijnen (en apart de stofnaam van je geneesmiddel).

REIZEN NAAR NIEUW-ZEELAND:

Vliegen: Het is niet mogelijk om rechtstreeks aan te vliegen op Nieuw-Zeeland, er is minimaal 1 overstap nodig en de gemiddelde vliegtijd is ongeveer 23 uur zonder overstaptijd. De grootste stad en aanvlieghaven van Nieuw-Zeeland is Auckland, ook wel ‘Tama-ki-makau-rau’ of stad van de honderd liefhebbers genoemd. Tip: indien je een overstap hebt buiten europa kun je vaak ervoor kiezen om er een  stopover van te maken op de thuishaven van de maatschappij waarmee je vliegt. Let op: het is verstandiger om geen losse tickets te kopen met aansluitende vluchten met verschillende maatschappijen. Mocht je namelijk te laat aankomen (reden maakt niet uit) dan wordt je gezien als No Show, waardoor zowel je heenreis als terugvlucht geannuleerd zal worden. Indien de luchtmaatschappij coulant is kun je soms tegen (hoge) kosten alsnog je vluchten omboeken, maar meestal niet! www.airnewzealand.com


Paspoort: Het paspoort moet bij aankomst in Nederland nog 3 maanden geldig zijn. Tip: Maak je stop-over in Azië dan moet je paspoort vaak nog 6 maanden geldig zijn na vertrek uit het betreffende land.

Vlieg je via de Verenigde Staten en ook al maak je geen stop-over MOET je een ESTA (elektronische reistoestemming) aanvragen. https://esta.cbp.dhs.gov

Visa: Er is geen visum nodig bij een verblijf van maximaal 3 maanden. Bij een niet Nederlandse nationaliteit kunnen er andere regels gelden! Tip: Bij de douane moet je kunnen aantonen wat je maximale verblijf zal zijn.

Het tonen van een retour- of doorreisticket bij aankomst is dan ook verplicht. www.cibt.nl

Vertrekbelasting: Vertrekbelasting dient je te voldoen bij vertrek op de luchthaven. Internationale vluchten: ca. US$ 25, nationale vluchten ca. US$ 5.

Ambassade van Nieuw-Zeeland in Nederland: Eisenhouwerlaan 77 N, 2517 KK, Den Haag T: 00 31 (0)70 34 69 324 T: 00 31 (0)70 36 58 037 F: 00 31 (0)70 36 32 983 www.nzembassy.com/netherlands

REIZEN IN NIEUW-ZEELAND:

Vliegen: Binnenlandse vluchten zijn de enige oplossing als je niet wilt varen.

Vluchttijd: 1.00 uur: Auckland – Wellington 1.20 uur: Auckland – Christchurch www.airnewzealand.com

Autohuur: Ben je gesteld op vrijheid dan kun je het land per auto verkennen en her en der te overnachten in leuke accommodaties. Nieuw-Zeeland is niet erg groot en bijna alle wegen zijn twee-baans en variërend van autosnelwegen tot zandpaden die voeren door heuvel- en berglandschap. Tip: Wil je beide eilanden doen? Dan moet je over met de veerboot. Huurauto’s mogen soms wel of niet mee op de veerboot.

Camperhuur: Omdat we veel vrijheid wilden hebben, en geen zin hadden om elke avond op zoek te moeten gaan naar accommodatie hebben we ervoor gekozen om een camper te huren. Je reist dan constant met je huisje en je kunt of op een camping of wild kamperen! Tip: Campers kun je beter ruim van te voren boeken. Reizen op deze manier is zeer geliefd waardoor de kleine types al snel niet meer beschikbaar zijn in het hoogseizoen. One way huren is mogelijk maar let op eventuele achterlatingkosten. Campers moeten altijd mee op de ferry. www.appollocamper.co.nz, www.keacampers.com

Bus: Reizen per bus is efficiënt, veilig en goed en je kunt reizen tussen de grote steden en de toeristische plekken. Bussen hebben airco en toiletten. Met particuliere shuttlebussen kun je verder naar de kleinere en afgelegen plaatsen. www.newmanscoach.co.nz

Buspas: Reizen is ook mogelijk busreispas die als een ´hop-on/hop-off’ systeem werkt.

Magic Travellers Network: De route bepaal je van te voren en ter plaatse kun je altijd nog korter of langer verblijven.  Je kunt beide eilanden aandoen of alleen 1 van de eilanden doen. www.magicbus.co.nz

New Zealand Travelpass: Hierbij heb je de mogelijkheid om met bus, trein en ferry te reizen afhankelijk van de type pas die je koopt. www.travelpass.co.nz

Trein: De trein is snel, makkelijk en vooral comfortabel. Noordereiland: Met zowel The Overlander (dagtrein) als The Northener (nachttrein) vertrekken dagelijks vanuit Auckland naar Wellington waar je 685 km kunt treinen door uitgestrekte regenwouden, golvende heuvels, en bergmassieven.

Zuidereiland: The TranzAlpine gaat tussen Christchurch en Greymouth, dwars door de spectaculaire Zuidelijke Alpen heen. The TranzCoastal rijdt vanuit Christchurch langs de kust via Picton naar Kaikoura. Tip: het uitzicht vanuit de trein op het voorbijgaande landschap is op zowel het Noorder- als Zuidereiland adembenemend. www.tranzscenic.co.nz

Veerboot: Voor de overtocht tussen Wellington en Picton kun je kiezen tussen verschillende schepen van de Interislander. Afhankelijk van het schip duurt de verbinding tussen het Noordeiland en het Zuidereiland over de Cook Strait tussen de 2 en 3 uur. www.interislander.co.nz

Fietsen: Wil je actief genieten van de overweldigende natuur? Dan is het mogelijk om een meerdaagse fietsreis te maken op het Zuidereiland waarbij je rond de 70-90 km op de maakt met 5-12 mensen. www.bike-nz.com Tip: Is mountainbike meer jou ding? Ook dat is mogelijk!

Wandelen: Of het nu gaat om een paar uur, 1 of meerdere dagen, wel of niet begeleid, het is mogelijk om enkele prachtige wandelingen te maken.

Frans Josef of Fox Glacier getsjer wandeling: Leuke wandeling naar en op de Gletsjer. Tip: geen zin om te lopen? Laat je afzetten door een helikopter op Fox Glacier en wandel over de gletsjer!

Dagwandeling: Tongariro (Alpine) Crossing: de 19,4 km lange wandeling brengt je langs dramatische landschappenm, een actieve krater, stoomgaten, smaragdgroene meren en regenwoud. www.tongarirocrossing.org.nz Tip: dit 1 van de beste 1-daagse wandelingen op de wereld!

Meerdaagse wandelingen: Routeburn Track: de 32 km alpine wandeling doorkruist Mount Aspring en Fiordland NP door regenwouden, langs kristalheldere bergmeren en over hoge alpenweiden. www.doc.govt.nz

Milford Track: 53 km langs diepe heldere meren, stille fjorden, uitbundige bossen en steile canyons en kloven van graniet. www.doc.govt.nz

Humpridge Track: 55 km luswandeling langs de zuid kust naar de sub-alpine zone van de Hump Ridge. Je wandelt over historische viaducten in het hart van inheems bos. www.humpridgetrack.co.nz

Queen Charlotte Track: 71 km, door subtropisch regenwoud, beschermde en ongerepte kustgebieden en uitzichten over verscholen rivieren. www.qctrack.co.nz

Veiligheid: Nieuw-Zeeland is een veilige bestemming, maar pas natuurlijk altijd goed op je spullen.

Laat waardevolle spullen, documenten en geld nooit achter op je kamer en maak gebruik van de kluis in het hotel als het er is! Tip: Scan je paspoort, visa, vaccinatieboekje, medisch paspoort, verzekeringspapieren en andere belangrijke documenten en stuur deze door naar je e-mail adres. Maak in je e-mail een mapje aan en plaats daar je gescande documenten en e-tickets in. Hierdoor kun je ten alle tijde bij je spullen indien nodig! Meer informatie over de veiligheid in Nieuw Zeeland: www.mimbuza.nl

Nederlandse ambassade in Nieuw-Zeeland: PSIS House – 10th Floor, Corner Featherston en Ballance Streets, Wellington T 0064 04 4716390 F 0064 04 4712923 E wel@minbuza.nl

GELD- EN BANKZAKEN:

Geld: De munteenheid is Nieuw-Zeelandse dollar. Biljetten zijn verkrijgbaar als 5, 10, 20, 50, 100 dollar. De munten zijn verkrijgbaar als 5, 10, 20, 50 dollar cent. Biljetten zijn gemaakt van polymeren en niet van katoen.

Pinnen is overal mogelijk, zelfs in dorpjes, bij de ATM (geldautomaat) zolang passen en creditcards voorzien zijn van een cirrus of maestro logo. Tip: Auto- en camperhuur is vaak niet mogelijk zonder creditcard, ook al heb je deze in Nederland geregeld. De waarborgsom kan meestal alleen verrekend worden per creditcard. Tip: Let op je creditcard limiet. Een waarborgsom wordt vaak afgeschreven van je kaart en niet gereserveerd, waardoor het pas aan het einde van de rit teruggestort zal worden of pas aan het eind van de maand.

Fooien: Het is niet gebruikelijk om fooi te geven, maar bedienend personeel zullen het wel waarderen.

PRACTISCHE INFO:

Fotografie & Video: Geheugenkaarten voor foto en film apparatuur, fotorolletjes, videobanden en batterijen zijn overal te verkrijgen. Vergeet vooral je oplader(s) en wereld/verloopstekker niet. Tip: Maak je veel beeld materiaal? Neem een harde schijf mee en zet het over (scheelt aan geheugenkaarten.

Fotografeer vooral met respect en douw je camera niet in iemands gezicht. Vraag liever of je en foto mag nemen. Het fotograferen van vliegvelden, grensovergangen, regering-, militaire- en officiële gebouwen is niet toegestaan. Tip: Gletsjers zijn soms vanwege het felle licht lastig op de foto te zetten, de foto overbelichten is meestal de oplossing.

Internet: Internet cafés zijn er in overvloed. Alleen in kleine dorpjes moet je soms iets meer zoeken.

Telefoneren: De internationale landnummer voor Nieuw-Zeeland: +64. De internationale landnummer voor Nederland : +31.

Netspanning: De netspanning is 230 volt. Een wereld-stekker is noodzakelijk. Tip: neem 2 wereld/verloopstekkers mee. Dan kun je telefoon en apparatuur tegelijk opladen en hoef je overdag je spullen niet in de oplader te laten als je op pad bent.

WAT MEE TE NEMEN:

Bagagesuggestie: Dagrugtas: Camera, zonnebril, pet of hoed, zonnebrandcrème zijn een must!

Rugtas: Indien je net als ons met een rugtas op pad gaat raden wij aan deze in tijdens bus-, trein-, en vliegreis je rugtas in en vliegtas te vervoeren. Hierdoor bescherm je tas en spullen tegen beschadigingen en vies worden.

Harde koffers: zijn af te raden omdat ze moeilijk zijn op te bergen in bussen, treinen en boten, en vooral lastig als je ze bij je moet houden omdat er geen aparte bagageruimte is. Tip: Harde koffers in campers zijn bijna niet op te bergen.

Kledingsuggestie: De temperatuurverschillen in Nieuw-Zeeland zijn niet al te groot in, waardoor laagjes kleding in Nieuw-Zeeland is niet noodzakelijk maar wel prettig. Denk hierbij aan: topje, t-shirt korte mouw, t-shirt lange mouw, fleece, wind- en waterdichte jas zijn een prima basis. Lange en korte broeken of de minder charmante 2 in 1 afritsbroek. Verder heb je nodig: slippers (voor onder douche), sandalen, gympen en wandelschoenen voor de natuurparken. Tip: Op het Zuidereiland zijn de avonden vaak wat koel waarbij een fleece, trui of jasje de uitkomst zijn.

Slaapspullen: Tip: Indien je meerdaagse wandelingen gaat doen heb je vaak een eigen slaapzak nodig. Neem voor de zekerheid een lakenzak en kussensloop mee als je spullen gaat huren omdat deze niet altijd even schoon kunnen zijn.

Andere spullen kun je eventueel samenstellen op de inpaklijst.

Laat wat achter - Leave a Comment

*