Lantau Island is niet zozeer een wijk van Hong Kong, maar het grootste eiland. Ondanks het grote oppervlakte zijn er maar zo’n 50.000 inwoners (in vergelijking met Hong Kong Island, waar wel 1,5 miljoen mensen wonen). Dat komt omdat het overgrote deel van het eiland natuurpark is.

Het eiland staat daarom vooral bekend om te onthaasten, om even uit de drukke stad weg te komen. Je vindt hier behalve de schitterende natuur, de zittende Boeddha, het boeddhistische klooster Po Lin Monastery en het schilderachtige vissersdorpje Tai O.

Afhankelijk van de tijd die je hebt is het zeker de moeite waard om een hier een dagje (of twee) door te brengen.

 

MTR Tung ChungMTR – Tung Chung:
Neem de metro (oranje lijn) naar het eindpunt Tung Chung.
Tip: Ben je van van plan om veel te reizen met met openbaar vervoer neem dan een Octopus Card
Link: Hong Kong Metro (EN)
Link: Octopus Card (EN)
.
.

Tung ChungTung Chung fontein:
Tung Chung is een van de nieuwere niet echt bijzondere steden op Lantau Island. Maar het kinetische fontein bij de MTR is een bezoekje meer dan waard maar niet omdat het er spectaculair uitziet maar vooral om de lol die de over het algemeen kleine kinderen hebben als ze over de fontein wandelen en soms drijfnat worden van het plotselinge opspuitende water.
Tip: Wil je een ‘beetje’ afkoelen of weer kind voelen? Neem de gok en laat je verrassen door niet naar de grond te kijken terwijl je loopt.

Ngong Ping SkyrailNgong Ping 360 Sky Rail:
De Ngong Ping Cable Car is een 5,7 km lange kabelbaan, die je vanaf Tung Chung in 25 minuten naar de Ngong Ping Village brengt. Onderweg heb je een panoramisch uitzicht over de Zuid Chinese Zee en de Lantau luchthaven. Achter de groene bergen en dalen zie je de adembenemende Tian Tan Buddha zitten.
Tip: Je kunt ook de Crystal Cabin nemen, de vloer van het kabelbaan gondel is van glas waardoor je er doorheen kunt kijken.
Link: Ngong Ping 360 Sky Rail (EN)

Ngong Ping VillageNgong Ping 360 Village:
De Ngong Ping 360 Village is een thema dorp wat is aangelegd om de culturele, geestelijke en spirituele achtergrond van het Ngong Ping gebied duidelijk te maken. De leukste attractie is: Walking with Buddha, wandelen met Boeddha, waarbij je reist door de verschillende stadia van het leven Siddhartha, waarbij de Prins de hoogste bewustzijn bereikt en Boeddha wordt.
drukbezochte toeristische attractie is dagelijks geopend van 10:00 tot 17:30.
Link: Walking with Buddha (EN)

Tian Tan BuddhaTian Tan Buddha:
In Ngong Ping kun je de grootste zittende bronzen Tian Tan Boeddha met geheven rechterhand te bewonderen. Het 34 meter hoge beeld weegt 250 ton is ook bekend als de Big Buddha. Het Boeddhabeeld zit op een lotus troon op de top van een drie-platform altaar en het wordt omringd door zes kleinere bronzen bodhisattva beelden die de Boeddha offers aanbieden: bloemen, wierook, lamp, zalf, fruit, en muziek. Deze offers symboliseren, liefde, moraal, geduld, ijver, meditatie en wijsheid.
Tip: Om de Boeddha van dichtbij te bewonderen moet je 268 treden beklimmen, maar dat is zeker de moeite waard.
Link: Tian Tan Buddha (EN)

Po Lin MonasteryPo Lin Monastery:
Net als de Tian Tan Boeddha ligt het Po Lin klooster op de 520 meter hooge Ngong Ping plateau.  3 monniken uit Jiangsu hebben in 1906 het klooster opgericht die in 1924 zijn huidige naam kreeg. In de hoofdtempel zijn 3 gouden Boeddha beelden te zien, die het verleden, het heden en de toekomst weergeven.
Link: Po Lin Monastery (EN)
Adres: Ngong Ping Plateau

Po Lin Vegetarian RestaurantPo Lin Vegetarian Restaurant:
Na een lange klim kun je een door de monniken bereide vegetarische lunch nuttigen. De maaltijd is zo gebalanceerd dat het de de maag en darm reinigt. Afhankelijk van het aantal mensen dat aan een tafel zit  worden de gevarieerd gerechten geserveerd als soep, een gefrituurde gerecht, een groenteschotel en natuurlijk rijst. Het eten wordt geserveerd tussen 11:30 en 14:30.
Tip: Je moet je melden bij de ingang waar je een nummer krijgt alvorens naar binnen geroepen te worden.
Link: Po Lin Vegetarian Restaurant (EN)
Adres: Links van de hoofdtempel

Wisdom PathWisdom Path:
Het eeuwen oude Heart Sutra, Hart Soetra en één van ‘s werelds meest beroemde gebeden die wordt vereerd door boeddhisten, confucianisten taoïsten. De Soetra is een geliefde, eenvoudige maar diepgaande tekst. Letterlijk betekent het: een draad of lijn is die iets bij elkaar houdt.
De Wisdom Path, Wijsheid Pad  is een pad waar je kunt wandelen tussen 38 houten rechthoekige planken ingesneden met de 260 woordig gebed in Chinese kalligrafie stijl. De planken zijn rond de 3 meter hoog en ogen schitterend tussen de prachtige berghellingen.
Tip: Neem even de tijd om de wijsheid pad te bezoeken ook al is de Soetra alleen in het Chinees te lezen.
Adres: ligt op 15 minuten wandelen van het Po Lin klooster.

Tai O VillageTai O Village:
Tai O is een vissersdorp die vooral bekend is om hun karakteristieke p’aang ngok, huizen die op palen op het water zijn gebouwd. Oorspronkelijk woonden de Tanka, bootmensen, op hun boten dicht bij de kust en door de jaren heen zijn ze op palen huizen gaan wonen. Dit geweldige dorp heeft een gezellige markt waar je vis kunt eten maar vooral veel (gedroogde) visproducten kunt kopen. Verder kun je tempeltjes bezoeken en een boottochtje maken om zowel de huizen vanaf het water te zien en als je geluk hebt roze dolfijnen.
Tip: Neem de bus 21 vanaf Ngong Ping naar naar Tai O.
Link: Octopus Card (EN)

MTR Disneyland ResortHong Kong Disneyland:
In 2005 opende Disneyland Hong Kong aan deuren nadat Feng Shui en Chinese numerologie bepaald had waar alle attracties gebouwd moesten worden. Disneyland is gelegen aan een baai tegen een achtergrond van groene heuvels op het eiland Lantau.
Adres: Vanaf de Tung Chung Lijn – Sunny Bay Station neem je de Disneyland Resort Lijn (roze lijn).
Link: Disneyland Resort (EN)