Algemeen:
–      Ligging
–      Bevolking
–      Klimaat en beste reistijd
–      Tijdsverschil
–      Taal
–      Flora en fauna
–      Religie
–      Lokale lekkernijen

Gezondheid:
–      Do’s and don’ts
–      Inentingen
–      Medicijnen

Reizen naar Paaseiland:
–      Vliegen
–      Paspoort
–      Visa
–      Vertrekbelasting
–      Chileense Ambassade in Nederland

Reizen op Paaseiland:
–      Vliegen
–      Autohuur
–      Bus
–      Scooter
–      Fiets
–      Taxi
–      Paardrijden
–      Liften
–      Wandelen
–      Veiligheid
–      Nederlandse Ambassade in Chili
–      Servicio Nacional de Turismo (SERNATUR) in Hanga  Road

Activiteiten:
–      Tapati Rapa Nui festival
–      Bekijk de film Rapa Nui op Rapa Nui
–      Duiken
–      Surfen

Geld- en bankzaken:
–      Geld
–      Fooien

Praktische info:
–      Fotografie en film
–      Internet
–      Telefoneren
–      Netspanning

Wat mee te nemen:
–      Bagagesuggestie
–      Kledingsuggestie
–      Slaapspullen

 

ALGEMEEN:

Ligging:
Paaseiland (Rapa Nui of Isla de Pascua), is een van de meest geïsoleerde plaatsen op aarde, gelegen ten zuiden van de Grote Oceaan ongeveer 3800km gelegen ten westen van de Zuid-Amerikaanse kust en 2200 km ten noordwesten van de Pitcairn Island. Paaseiland is ontdekt in 1722 door een Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen die het eiland waarnam op 1ste paasdag.

Bevolking:
Het aantal inwoners is rond de 3500 + een groot hoeveelheid toeristen. 87% van de bevolking woont in Hanga Roa omdat dit de enige plaats is met elektriciteit en stromend water. waar men vooral leeft van het toerisme,de landbouw, de visserij en de veeteelt.

Klimaat: Paaseiland heeft een subtropisch maritiem klimaat. De jaarlijkse gemiddelde temperatuur is rond de 21º C. De warmste maand is februari met 27 graden en de koudste in augustus 14 graden. De meeste regen valt in mei.

Tijdsverschil:
Gedurende onze wintertijd is het 6 uur vroeger dan in Nederland. Gedurende onze zomertijd is het 8 uur vroeger dan in Nederland.

Taal:
Spaans is de officiële voertaal, terwijl de lokale taal Rapa Nui is. Tip: doe voor vertrek een (mini) cursus Spaans, hierdoor zul je iets beter kunnen communiceren met de lokale bevolking, ook al spreken veel mensen goed Engels.

Flora en fauna:
3000 jaar geleden was het eiland bedekt met meer dan 40 soorten bomen die helaas zijn uitgestorven. Tegenwoordig zijn ingevoerde eucalyptusbomen degenen die een bos vormen tussen de gecultiveerde weilanden. De bijna uitgestorven, Toromiro boom, was erg populair vanwege het zeer harde hout voor het maken van primitieve ambachten. Door zaadjes te kweken in de nationale botanische tuin kan de boomsoort weer en nieuw leven starten door herinvoering.

Op het eiland zijn vogels te vinden waaronder de ‘Tavake’ (tropische vogel), de ‘Makohe’ (fregat vogel), evenals enkele pijlstormvogels en sterns. In de zee leeft de ‘Ura’ (grote kreeft) tezamen met verschillende voor de consumptiegeschikte vissoorten als de ‘kahi’ (tonijn). Andere vooral mooie vissen zijn de ‘Titeve’ (stekelvarken vis), trompet en koffervissen en de vlinder vis die door de locals ‘Tipi Tipi’ wordt genoemd. In de rotsen in de zee leven kleine alikruiken waar de locale bevolking kettingen van maken.

Religie:
De bewoners van Paaseiland kenden een polytheïstische (geloof in meerder goden) geloof die naar alle waarschijnlijkheid resulteerde in het vereren van de goden met de moai beelden. Tegenwoordig is de bevolking overwegend katholiek gemengd met oude tradities. Elke zondag is er een katholieke kerkdienst om 09:00 in Hanga Roa.

Lokale lekkernijen:
Empanada frita con queso y atún: gevulde empanada (deegwaar) met tonijn en kaas.. Curantos: vlees, vis en typische Rapa Nui knollen gekookt op hete stenen onder de grond. Carpaccio de Atún: tonijn carpacci. Rape rape grillado: gegrilde rape rape, een reuzen rivierkreeftjes uit de zee. Op het eiland is een ziekenhuis aanwezig maar die is niet ingericht voor ingewikkelde procedures. Bij ernstige medische problemen moet je met het vliegtuig naar het vaste land van Chili gebracht worden en dat gebeurt alleen als je stabiel bent!

 

GEZONDHEID:

Do’s & don’ts:
Over het algemeen kun je het water gewoon uit de kraan drinken, maar voor de veiligheid kun je beter water in flessen kopen. Reinig je handen goed door regelmatig hand desinfectant te gebruiken. Door de lokale levensritme aan te nemen zul je sneller acclimatiseren en van je Jetlag af komen. Pas goed op voor de felle zon.

Toch ziek? Uitdroging kun je voorkomen door regelmatig te drinken. ORS (Oral Rehydration Solution) is een poeder mengsel van zouten en suikers die je kunt oplossen in water om de vochtbalans te herstellen die kant en klaar in zakjes te koop is. Tip: wij hebben een plastic ORS schepje waarmee je de exacte hoeveelheid keukenzout en suiker kunt afmeten. Hierdoor hoef je het kant en klare mengsel niet onnodig mee te slepen en kun je het overal zelf maken indien nodig. Verder kun je ook om en om thee met suiker en bouillon drinken. Bezoek bij hoge koorts, braken, slijm of bloed bij je ontlasting natuurlijk wel een dokter.

Inentingen:
Omdat de omstandigheden, de duur en je eigen gezondheid bepalend is voor iedere reis  is het raadzaam om altijd contact op te nemen met een vaccinatiebureau. Wij gaan altijd naar het Tropencentrum AMC in Amsterdam, maar je kunt ook terecht bij de GGD. Tip: neem altijd je vaccinatieboekje mee op reis, in sommige landen vragen ze bij de douane naar je boekje!

De aanbevolen vaccinaties zijn over het algemeen:
–      Hepatitis A (vaak ook in combinatie met hepatitis B gegeven)
–      DTP (difterie, tetanus en polio)
–      Tyfus

Om de zoveel tijd zijn er soms meldingen van Dengue (knokkelkoorts). Bij aankomst op het eiland op de luchthaven deelt men folders indien er sprake is van een mogelijke aanwezigheid van de dengue koorts mug.

Tip: knokkelkoorts (dengue) krijg je door gestoken te worden door muggen die vooral actief zijn in de ochtend tot de late middag, het enige wat het kan tegen gaan is door je goed in te smeren met een anti-muggenmiddel met DEET.
www.tropencentrum.nl, www.ggd.nl, www.lcr.nl

Medicijnen:
Gebruik je medicijnen? Zorg ervoor dat je altijd je medisch paspoort bij de draagt. In het paspoort staan je medische gegevens omtrent je aandoening, medicijnen en behandelend arts.

Tip: vraag aan je arts om op officieel papier je aandoening in het engels uit te leggen en de stofnaam van de medicijnen te vermelden, hierdoor kan men beter begrijpen wat er met je aan de hand is in het buitenland. Verder is het ook handig als er bij de douane moeilijk wordt gedaan over je medicijn.

Wat mee te nemen:
–      EHBO kit
–      desinfecterende gel
–      pijnstillers
–      ORS of ORS schepje
–      diarree remmers
–      laxeermiddelen
–      thermometer
–      insectenwerende middelen met DEET
–      tekentang
–      neusdruppels
–      anti-jeukzalf
–      condooms
–      je eigen medicijnen (en apart de stofnaam van je geneesmiddel)

 

REIZEN NAAR PAASEILAND:

Vliegen:
Het is niet mogelijk om rechtstreeks aan te vliegen op Paaseiland en de enige luchtvaartmaatschappij die je ernaartoe kan brengen is de LAN Chile; alleen bereikbaar via Santiago de Chile, Chili en Papeete, Tahiti. Vanaf beide bestemmingen is het 6 uur vliegen. Er zijn géén dagelijkse vluchten.

Tip: vluchten naar paaseiland zitten snel vol, probeer ruim van tevoren te boeken anders kan het tarief behoorlijk oplopen.
www.lan.com

Voor meer informatie over Chili klik hier.

Visa:
Er is geen visum nodig bij een verblijf van maximaal 90 dagen indien je via Chili het land binnen komt.

Tip: bij de douane moet je kunnen aantonen wat je maximale verblijf zal zijn. Het tonen van een retour- of doorreisticket bij aankomst is dan ook verplicht. www.cibt.nl

Vertrekbelasting:
Vertrekbelasting dient je te voldoen op de luchthaven bij vertrek uit Chili. Internationale vluchten: ca. US$ 30.

Chileense Ambassade in Nederland:
Mauritskade 51,
2514 HG Den Haag
T: 00 31 (0)70 312 36 40
I: www.echile.nl

 

REIZEN OP PAASEILAND:
Aangezien de meerderheid van de bevolking in Hanga Roa woont, is er geen openbaar vervoer. De wegen op Paaseiland zijn meestal onverhard en verkeren vaak in slechte conditie. De paar verharde wegen die er zijn, zijn in en rond Hanga Roa alsmede de weg naar Anakena en een paar andere wegen op de zuidelijke kant van het eiland. De meeste  archeologische sites kun je alleen bezichtigen indien je vervoer hebt.

Tip: vanwege de slechte conditie van de wegen, die voornamelijk onverhard zijn, kun je niet harder dan 50km/per uur rijden.

Auto:
Ondanks dat het eiland relatief klein is kun je het bezichtigen door een auto te huren. Bij de grotere hotels kun je een wagen voor 8 uur huren of voor 24 uur bij de lokale bevolking dat een betere prijs / tijd verhouding hebben. Bij de hotels kun je met creditcard betalen, maar de locals zien het graag contant en het liefst in Amerikaanse dollars.

Let op: verzekeringen zijn vaak niet inbegrepen en meestal ook niet af te sluiten. Gebeurt er iets dan betaal je alles zelf, desnoods de hele auto!

Tip: klapbanden komen vaak voor. Zorg ervoor dat je een extra wiel en middelen bij je hebt om een band te kunnen verwisselen.
www.rapanuicar.com

Busexcursies:
Er zijn diverse dagexcursies met de bus die makkelijk ter plaatse te boeken zijn. Noordkust: bezoek  de Akahanga tempel en de Moai steengroeve bij de Rano Raraku vulkaan. Verder zie je meerdere plekken waar Moai weer overeind zijn gezet, zoals de Ahu Tongariki, 15 Moai naast elkaar, de Ahu Te Pito Kura, waar de beelden tegen de Rano Raraku vulkaan staan. Verder kun je Moai zien en zwemmen bij het Anakena strand. Zuidkust : ontdek de Rano Kau vulkaan , met de ruïnes van het Orongo dorp. Zuidoosten: bezichtig de 7 naar de zee kijkende Moai de Ahu Akivi, de grotten van Ana Te Pahu en Ana Kai Tangata en de Moai steengroeve bij Puna Pau.

Scooter:
Het eiland kun je ook verkennen met een scooter (goedkoper dan met een auto). Iedereen mag er één besturen omdat je geen scooter of rijbewijs nodig hebt. Scooters zijn per dag of voor een paar uur te huur.

Let op: verzekeringen zijn vaak niet inbegrepen en meestal ook niet af te sluiten. Gebeurt er iets dan betaal je alles zelf, desnoods de hele scooter! www.rapanuicar.com

Fiets:
Met zijn spectaculaire landschap, prachtige uitzichten en rustige wegen, is Paaseiland  een waar paradijs voor fietsers. Huur een mountainbike in Hanga Roa voor een dag of 8 uur en fietsen maar. Van Hanga Roa naar het Anakena strand ben je 30 minuten onderweg.

Let op: op sommige dagen staat er heel veel wind waardoor fietsen best zwaar kan zijn en je voornamelijk moet lopen met de fiets aan je hand.

Tip: de wegen op het zuidelijke deel van het eiland zijn steil en bochtig.
www.rapanuicar.com

Taxi:
Ritjes in de stad zijn meestal een vaste prijs en kosten een paar US$. Bij langere ritten, bijvoorbeeld naar het Anakena strand, dan moet je onderhandelen over je retour tarief.

Tip: vergeet niet met de taxi chauffeur hoe laat hij je weer moet ophalen.

Paardrijden:
Paardrijden is een ecologisch verantwoorde manier om de schoonheid van Rapa Nui te ontdekken. Een netwerk aan paden leiden je tot een aantal  mooie plekjes van het eiland die alleen te paard bezocht kunnen worden.

Tip: er zijn ook meerdaagse paardrijdtochten.

Liften:
Liften kan frustrerend zijn door geringe aantal auto’s omdat de meerderheid van de bevolking is Hanga Roa woont.

Wandelen:
Het eiland is toch groter dan je denkt en het terrein is heuvelachtig, met hoog gras en veel rotsen en er staat soms veel wind. Aanbevolen wandelingen zijn: de 3 uur durende klimpartij van de Mount Maunga Terevaka,vlakbij de Akivi ahu, of de wandeling rond het schiereiland Poike dat een dag duurt.

Tip: verdwalen is eigenlijk niet mogelijk, maar het is essentieel om voldoende water en voedsel mee te nemen. Buiten de stad zijn geen winkels.
Tip:
een gedetailleerde kaart meenemen kan handig zijn en vergeet de zonnebrandcrème niet (weinig schaduw).

Veiligheid:
Paaseiland is net als Chili een veilig land. Laat je kostbaarheden als sieraden zoveel mogelijk thuis. Stop weinig geld in je portefeuille en draag grote bedragen en reisdocumenten altijd op je lichaam of zoveel mogelijk verspreid over verschillende plaatsen. Stop je foto- en filmspullen na gebruik meteen weg en laat het niet hangen over je schouder. Geld opnemen doe je altijd overdag en wees extra oplettend bij het verlaten van een bank of geldautomaat. Laat waardevolle spullen, documenten en geld nooit achter op je kamer.

Tip: Scan je paspoort, visa, vaccinatieboekje, medisch paspoort, verzekeringspapieren en andere belangrijke documenten en stuur deze door naar je e-mail adres. Maak in je e-mail een mapje aan en plaats daar je gescande documenten en e-tickets in. Hierdoor kun je ten alle tijde bij je spullen indien nodig! www.mimbuza.nl

Nederlandse Ambassade in Chili:
Avenida Apoquindo 3500, piso 13,
Las Condes,
Santiago de Chile
T: 0056 2 756 92 00
F: 0056 2 756 92 26
E: stg@minbuza.nl
I: chili.nlambassade.org

Servicio Nacional de Turismo (SERNATUR) in Hanga Roa:
Tuu Maheke s/n esq. Apina
T: (32) 2551933
E:ipascua@sernatur.cl

 

ACTIVITEITEN:

Tapati Rapa Nui Festival:
Sinds 1975 houden de bewoners van Paaseiland jaarlijks (januari- februari) de 2 weken durende ‘Tapati Rapa Nui’ volksfestival waar de vrouwen strijden om de ‘koninginnen’ titel door de beste te zijn in verschillende activiteiten als zingen, vissen, beeldhouwen etc. Terwijl de mannen de traditionele sport ‘Haka Pei’ doen door te glijden van de heuvels van de Pu’i op bananen boomstammen. Verder voeren de ouderen liederen op heeft de betoverende Polynesische muziek de boventoon waarbij men veel danst en lacht.

Tip: de festiviteiten zijn een hele happening. Wil je erbij zijn boek dan ruim van te voren je vliegticket en accommodatie.

Duiken:
De wateren rondom Paaseiland zijn vrij van vervuiling en ideaal om te duiken en snorkelen. De gemiddelde watertemperatuur is in de zomer 22º C en een zichtbaarheid van maximaal 50 meter.

Tip: er zijn duiktrips waarbij het mogelijk is een Moai onder water te zien, weliswaar niet een echte maar één van plastic die is gebruikt voor een James Bond film.

Surfen:
De golven zijn perfect zijn voor zowel beginners als ervaren surfers. De populaire plekken liggen vooral verspreid langs de westkust. Beginners kunnen beter starten op de golven in de Hanga Roa baai. Ervaren surfers kunnen de golven bedwingen bij Mataveri (zuidwesten) of Tahai (noordwesten).

Tip: de beste surftijd is van september tot en met maart.

 

GELD- EN BANKZAKEN:

Geld:
De munteenheid is de Chileense Peso (LCP). Biljetten zijn verkrijgbaar als 500, 1000, 5000, 10000 en 20000 Pesos. De munten zijn verkrijgbaar als 1, 5, 10, 50 en 100 Pesos.

Banken:
Er zijn twee banken op het eiland, de Banco Estado en de Banco Santander. Pinnen kan bij 1 van de 4 ATM’s (geldautomaten). Naast iedere bank is een ATM en de 3de is gelegen bij de Puna Vai tankstation. De 4de ATM is in de supermarkt (alleen mastercard). Pinnen is alleen mogelijk zolang passen en creditcards voorzien zijn van een cirrus of maestro logo. Tip: neem voor de zekerheid altijd contante euro’s of US dollars mee voor het geval pinnen ineens niet mogelijk is. Zorg ervoor dat je contante geld geen scheurtjes en weinig kreukels hebben omdat wisselen dan vaak niet mogelijk is.

Tip: bij het boeken van een tour kun je vaak naast Chileense Pesos ook met Euro’s, Amerikaanse dollars en verschillende creditcards betalen. Kijk voor de actuele koers op www.mijnwisselkoers.nl

Fooien:
Het is niet gebruikelijk om fooien te geven op Paaseiland.

 

PRAKTISCHE INFO:

Fotografie en film:
Of je voorkeur nu foto of film is, zorg ervoor dat je genoeg geheugenkaarten, fotorollen, videobandjes en batterijen, desnoods oplaadbaar, bij je hebt. Ter plaatse is het verkrijgen van genoemde middelen minder, moeilijk of zelfs onmogelijk. En vergeet vooral je oplader(s) en wereldstekker niet.

Fotografeer vooral met respect en douw je camera niet in iemands gezicht. Vraag liever of je en foto mag nemen ook al wil men er een kleine vergoeding voor! Maak vooral geen foto’s van mensen dit echt niet willen, dit omdat ze vaak geloven dat een deel van hun ziel hierdoor ontnomen zal worden. Het fotograferen van vliegvelden, grensovergangen, regering-, militaire- en officiële gebouwen is niet toegestaan.

Tip: neem een externe harde schijf mee en zet je foto’s hierop. Zie het als een back-up mocht er iets    met je geheugenkaart gebeuren.

Internet:
Er zijn verschillende internet cafés te vinden.

Telefoneren:
De internationale landnummer voor Chili: +62. De internationale landnummer voor Nederland : +31.

Netspanning:
De netspanning is op het eiland 220 volt. Een wereldstekker is noodzakelijk.

Tip: neem 2 wereldstekkers mee. Dan kun je telefoon en apparatuur tegelijk opladen en hoef je overdag je spullen niet in de oplader te laten als je op pad bent.

 

WAT MEE TE NEMEN:

Bagagesuggestie:
Dagrugtas: camera, zonnebril, pet of hoed, zonnebrandcrème en handdesinfectand zijn een must!
Rugtas: indien je net als ons met een rugtas op pad gaat raden wij aan deze in tijdens bus-, trein-, en vliegreis je rugtas in en vliegtas te vervoeren. Hierdoor bescherm je tas en spullen tegen beschadigingen en vies worden.
Harde koffers: zijn af te raden omdat ze moeilijk zijn op te bergen in bussen, treinen en boten, en vooral lastig als je ze bij je moet houden omdat er geen aparte bagageruimte is.

Tip: neem vooral niet teveel mee. En vergeet vooral niet dat de nodige souvenirs uiteindelijk meer wegen dan je denkt!

Kledingsuggestie:
Denk vooral in lichte zomerkleding voor overdag. Omdat het aardig kan waaien is iets warms voor de avond best plezierig.

Slaapspullen:
Tip:
neem altijd je eigen lakenzak en kussensloop mee. Door de hoge vochtigheid is het beddengoed vaak klam in simpelere accommodaties.