Onze top 3 hoogtepunten:

– Algonquin Provincial Park

– Parc National de Forillon – walvis spotten

– Petites-Bergeronnes – beren spotten

Route & Reisverslag:

Dag  1: Aankomst in Montreal
Dag  2: Montreal – Jazz Festival
Dag  3: Parc National du Bic
Dag  4:  Gaspé Peninsula – Percé – Fort Prével
Dag  5: Parc National de Forillon – walvis spotten
Dag  6: Matane – ferry overtocht naar Baie-Comeau
Dag  7: Les Escoumins – vliegvissen tijdens Canada day
Dag  8: Petites-Bergeronnes – beren spotten
Dag 10: Tadoussac – walvis spotten
Dag 11: Lac Saint-Jean – Musée Amérindien de Mashteuiatsh
Dag 12: Québec – Québec Day
Dag 13: Ottawa – Parliament Hill – Canadian Museum of Civilization
Dag 14: Algonquin Provincial Park – kanoën – eland en bever spotten
Dag 15: Minden
Dag 16: Bruiloft in Minden
Dag 17: Niagara Falls Dag 18: Toronto Dag 19: Terug naar huis

Montréal

Na een vlucht van zo’n 8 en half uur kwamen wij aan in Montréal. Het idee was om zo snel mogelijk oostwaarts te gaan, maar… Zoals wel vaker, veranderde de plannen. We kwamen er namelijk achter dat het het Montréal Jazz Festival was in de stad en besloten een nachtje langer in Montréal.

Het festival wordt rond het Place-des-Artes georganiseerd met veel gratis podia buiten en een aantal betaalde concerten binnen. We hadden letterlijk de laatste twee (!) kaartjes voor David Sandborn binnen (een wereldberoemde Jazz Saxofonist). Er hing een geweldige sfeer en de verschillende concerten waren top!

De stad zelf is bijzonder interessant met een oud stadscentrum, de beroemde Notre Dame Basiliek en daaromheen de wolkenkrabbers van de 20e eeuw. Dit geeft een mooi contrast en ziet er typisch Noord-Amerikaans uit. Verder is er een prachtig park op Saint Helens Island met de Biosphere en Ile Notre Dame met het Circuit de Gilles Villeneuve waar ook de F1 Grand Prix wordt gehouden. Zeker een bezoekje waard.

Wat ons overigens wel opviel was de grote hoeveelheid daklozen op straat. Overal waar we liepen, waren er mensen in hoekjes aan het slapen of langs de straat aan het bedelen, wat toch een onrustig gevoel geeft.

Link: Klik hier voor de foto’s van Montréal.

Top

 

 

Parc National du Bic

Vanuit Nederland hadden we al een middelgrote auto gehuurd en we kregen een Chrysler PT Cruiser automaat. Het is wél even wennen als je nog nooit met een automaat gereden hebt, maar met wat wat extra uitleg is het goed te doen.

Na een lange dag over de snelwegen kwamen we uiteindelijk in Parc National du Bic. Een klein natuurgebied aan de zuidkant van de St Lawrence estuary, met veel vogels, herten, prachtige baaitjes en natuurlijk de zee.

De overnachting op de camping was ongelooflijk koud, uiteindelijk hebben we maar zo’n twee uur geslapen. Het bleek wel -4 te zijn geweest terwijl de normale nacht temperatuur die tijd van het jaar rond de 10 graden Celsius ligt. Met alleen een dun slaapzakje kun je je voorstellen dat we er niet echt op gekleed waren.

De zonsopkomst en het park zelf waren wel erg mooi maar lastig op de foto te zetten. We kwamen op de vroege ochtend nog twee herten tegen, een stekelvarken en een eekhoorntje.

Link: Klik hier voor meer informatie over Parc National du Bic Link: Kik hier voor de foto’s van Parc National du Bic en het Gaspé Peninsula.

Top

 

 

Gaspé Peninsula – Percé – Fort Prével

Daarna zijn we het Gaspé Schiereiland doorgestoken bij Mont Joli en zijn via het zuiden van het hiervan doorgereden naar Percé  en hebben overnacht in Fort Prével.

De volgende dag hebben we eerst een rondje gegolfd op de golfbaan van Fort Prével,  waarna we Percé zijn gaan bezoeken. Percé is een plaatsje aan het eind van het Gaspé schiereiland met een prachtige rotspartij voor de kust en een gigantische Jan van Genten kolonie.

We wilden hier ook nog gaan walvis spotten, maar besloten door te rijden naar Forillon om het daar te proberen.

Link: Klik hier voor de foto’s van Percé en het Gaspé Peninsula Link: Klik hier voor meer informatie over de golfbaan van Fort Prével

Top

Parc National de Forillon – walvis spotten

In Parc National de Forillon kregen we te horen dat we nog nét mee konden op de laatste walvis tour van de dag. Het was weliswaar redelijk slecht weer, grauw, met nogal wat wind, redelijk hoge golfen en af en toe een buitje. Maar we kwamen wél tegen waar we voor gekomen waren: Walvissen! We hebben vinvissen, dwergvinvissen en bultruggen gezien.

‘s-Avonds overnacht in een jeugdherberg(!), waar we een kamer voor zes personen voor onszelf hadden.

De volgende dag hebben we eerst een wandeling door het Parc National de Forillon gemaakt. Na de waarschuwing voor beren gingen we redelijk nerveus het park in met de twijfel: wilde we nu wél of niet beren tegenkomen? Uiteindelijk kwamen we geen beren tegen, maar in een nat en grauw park hebben we toch een mooie wandeling gemaakt.

Link: Klik hier voor de foto’s van walvissen Link: Klik hier voor de foto’s van Parc National de Forillon op het Gaspé Peninsula

Top

 

 

 

 

Matane – ferry overtocht naar Baie-Comeau

‘s-Middags zijn we in de stromende regen doorgereden naar Matané waar we de ferry overtocht naar Baie-Comeau hebben gemaakt. Op de boot kun je vanaf het dek soms walvissen zien, maar vanwege het slechte weer zaten wij binnen een film uit India te bekijken met Franse ondertiteling; niet echt ideaal.

We hebben in een redelijk druk motel vlakbij Baie-Comeau de nacht doorgebracht.

Top

 

 

Les Escoumins – vliegvissen

De volgende dag zijn we doorgereden naar Les Escoumins voor de lunch en hebben geïnformeerd naar de mogelijkheid om op een veilige manier beren te kunnen kijken. Iets verderop was er het kleine Petites-Bergeronnes waar de mogelijkheid bestond om vanuit een hut omgeven door schrikdraad met een beetje geluk beren te bekijken. Helaas waren er die avond geen beren op pad. Om eerlijk te zijn, met de regen en onweer zouden wij ook liever binnen hebben gezeten dan in zo’n koude hut, we kunnen ons dus goed voorstellen dat de beren ook hun holletje hebben opgezocht.

Omdat er geen beren waren die avond, besloten we een extra dagje te blijven om het de volgende dag nog eens te proberen. Omdat het beren spotten pas ‘s-avonds was hadden we eerst nog een hele dag om iets anders te doen. Maarten heeft altijd al eens willen vliegvissen. En zelfs al leek Anna het niet heel erg spannend, toch wilde ze dit ook wel eens proberen. Na wat formulieren te hebben ingevuld en de nodige uitleg mochten we het in Les Escoumins proberen. Alle zalm die we zouden vangen moesten we een stukje uit de rugvin halen voor DNA onderzoek en weer in de rivier loslaten, maar eventuele forel mochten we houden om op te eten.

Maarten bleek een redelijke techniek te hebben, al kreeg hij na wat al te enthousiast ‘casten’ te horen dat de vissen niet in de lucht te vinden waren maar dat de vlieg met haak in het water moest om een kans te maken iets te vangen. Anna had het al snel te pakken en had na een minuut of 20 zelfs beet! Ze ving een prachtige zalmforel van 27 cm, die we ‘s-avonds heerlijk met de camping spullen hebben verorberd.

Klik onderstaande foto’s voor een vergroting:

Top

 

 

Petites-Bergeronnes – beren spotten

Na het vliegvissen en een heerlijke lunch, zijn we ‘s-avonds weer naar de hut gereden. Dit keer hadden we meer geluk, ten eerste was het weer veel beter dan de dag ervoor, geen regen en minder koud. Maar, nog belangrijker, we hebben beren gezien en gefotografeerd: eerst een zwart beertje in een boom. Later een zwart beertje op de open plek vlakbij de hut en uiteindelijk een volwassen zwarte beer op de open plek. Erg spannend maar vooral erg leuk!

Link: Klik hier voor de beren foto’s in Petites-Bergeronnes

Top

 

 

 

 

Tadoussac – walvis spotten

De volgende dag was het prachtig weer en windstil. Ideaal om nog eens te gaan walvis spotten. Tadoussac staat er ten slotte om bekend. En ja hoor het was weer raak! Dit keer hadden we het geluk om Vinvissen en Reuze Vinvissen te zien.

Van een afstandje hebben we zelfs Baluga’s gezien, prachtige witte reuzen dolfijnen, maar die zijn beschermd en helaas mochten we niet dichterbij komen dan 300m.

Link: Klik hier voor de foto’s van walvissen

Top

 

 

Lac-Saint-Jean – Musée Amérindien de Mashteuiatsh

Na het walvis spotten zijn we iets meer het binnenland ingetrokken om richting het Lac-St-Jean te gaan om het Musée Amerindien de Mashteuiatsh te bekijken. Eén van de meest informatieve musea van Canada over de oorspronkelijke bevolking. Een aanrader!

Verder hebben we hier ook nog een rondje golf gespeeld op Club de golf Lac-St-Jac.

Link: Musée Amerindien de Mashteuiatsh Link: Klik hier voor meer informatie over Club de golf Lac-St-Jac

Top

 

 

Québec – Québec Day

Québec staat bekend als het hart van Frans Canada. In deze hoofdstad van de gelijknamige provincie doet vanwege het oude centrum bijna Europees aan.

Aangezien men in de provincie Québec eigenlijk vindt dat de provincie onafhankelijk zou moeten worden, wordt op 24 juni, de nationale feestdag van Québec gevierd.

Wij hebben het zo uitgekiend dat wij op Québec Day in de stad Québec waren. Op verschillende plekken in de stad waren er dingen te doen. Zo was er een prachtig concert, met een interactieve wand en vuurwerk, terwijl aan de aan andere kant van de stad een gigantisch gebouw werd gebruikt om met computer animaties de geschiedenis van de stad te tonen.

Top

 

Ottawa – Canadian Museum of Civilization – Parliament Hill

Een aanrader is om in Ottawa het Canadian Museum of Civilization the bekijken. Ten eerste is het er heerlijk koel (het was die dag ongelooflijk warm) en ten tweede is het een prachtig gebouw met schitterende vaste en wisselende tentoonstellingen. Wij hebben onze tijd vooral op de onderste verdieping doorgebracht, in het gedeelte over de oorspronkelijke bevolking van Canada.

Vervolgens zijn we naar Parliament Hill gegaan, hebben eerst nog de ‘Changing of the Guard’ bekeken en daarna een tour door Parliament gedaan. Vooral de bibliotheek is werkelijk bijzonder mooi; zowel van binnen als buiten.

Vanuit Ottawa is het maar een paar uur rijden naar Algonquin Provicial Park, waar een paar dagen de ‘wildernis’ in wilde trekken om van de natuur te genieten.

Top

 

Algonquin Provincial Park – kanoën – eland en bever spotten

In Algonquin was het gelukkig wat warmer dan het in tijden was en hebben daarom (eindelijk) kunnen kamperen. Wij hadden het idee dat het park een echte wildernis zou zijn, maar dat viel heel erg mee. We vonden het meer een heel grote bos met heel veel verschillende campings en mogelijkheden om te wandelen, vissen, kanoën en andere watersporten te bedrijven.

Link: Klik hier voor de foto’s van Algonquin Provincial Park

Top

 

 

Minden – Bruiloft

In Minden waren we bij een bruiloft van vrienden met Letse voorouders. Een heel leuk feest bij een idyllisch meer.

Top

 

 

 

 

Niagara Falls

Vanuit Minden zijn we doorgereden langs Toronto naar Niagara on the Lake om dat als uitvalsbasis te gebruiken voor ons bezoek aan de Niagara Falls.We wisten dat Niagara Falls enorm druk kan zijn, terwijl Niagara on the Lake wat rustiger was.

Niagara Falls is namelijk weer een zogenaamde ‘tourist trap’, met heel veel hotels, casino’s en allerlei bedrijfjes en standjes die overal een slaatje uit proberen te slaan. Maar als je in de buurt bent, moet je zeker een dagje uittrekken om een aantal activiteiten te doen. Wij vonden de Maiden of the Mist één van de leukste, waar je op een schip langs de Amerikaanse Falls naar de Horse Shoe watervallen. Pas alleen op dat je camera apparatuur niet nat wordt! Het regenjasje krijg je ten slotte niet voor niets mee.

Ook hebben we hier nog een rondje golf gespeeld op de Whirlpool Golf Course.

Link: Klik hier voor de foto’s van Niagara Falls Link: Klik hier voor meer informatie en foto’s van de Whirlpool Golf Course

Top

 

 

 

 

 

 

Toronto – CN Tower

In Toronto hebben we uiteindelijk niet zoveel meer gedaan, behalve onze tas inpakken en als afsluiting een heerlijk romantisch dinertje op de CN Tower in het ronddraaiende restaurant, met uitzicht over heel Toronto.

Top

Naar Huis

Vanuit Toronto zijn we direct naar Amsterdam gevlogen.