Algemeen:
– Ligging
– Beste reistijd
– Tijdsverschil
– Taal
– Religie
– Eten en drinken
– Veiligheid

Reisdocumenten:
– Paspoort
– Toeristen visa
– Vliegticket of andere vervoersbewijzen
– Vertrekbelasting
– Canadese Ambassade in Nederland
– Nederlandse Ambassade in Canada

Reizen naar en in Canada:
– Vliegen
– Binnenlandse vluchten

– Auto
– Camper
– Camping
– Bus
– Buspas
– Trein
– Boot
– Taxi

Gezondheid:

– Do’s and don’ts
– Toch ziek?
– Inentingen
– Medicijnen
– Wat mee te nemen

Praktische info:
– Geld- en bankzaken
– Fooien
– Netspanning
– Telefoneren
– Internet
– Fotografie en film
– Canada toerisme

 

Algemeen:

Ligging:
Canada strekt zich uit over een lengte van 7000 km van de Grote Oceaan tot de Atlantische Oceaan en in het zuiden grenst het aan de Verenigde Staten waar 90% van de Canadese bevolking woont. Canada heeft zijn naam te danken aan de Indianen die zelf het woord Canata gebruikten dat nederzetting of dorp betekent. De totale oppervlakte van Canada is 9.215.430 km².

Beste reistijd:
Canada heeft 3 verschillende klimaten: een land-, berg-, en subarctisch klimaat die ervoor zorgt dat temperaturen het gehele jaar afwisselend zijn. In de zomer is er een aangename/warme temperatuur rond de 25 graden met zonneschijn. Maar in de winter is het zowel in het noorden als in de binnenlanden ijskoud met gemiddelde temperaturen van -10 graden met veel sneeuw. Er is niet echt een beste reisperiode. Elk seizoen heeft zijn voor- en nadelen, over het algemeen heeft juni tot en met september de voorkeur. Vanaf september doet de herfst zijn intrede en zijn de herfstkleuren oogstrelend mooi!

Tijdsverschil:
Canada is verdeeld in meerdere tijzones.
Gedurende onze zomertijd is het in Oost-Canada 6 uur vroeger dan in Nederland.

Taal:
In Canada zijn Engels en Frans de officiële voertalen. In de provincie Quebec spreekt men Quebecois, zeg maar Frans maar vooral slecht tot geen Engels. Verder wordt er Inuktituk, de taal van de Inuit (de naam waarmee de Eskimo’s van Groenland en Canada zichzelf aanduiden) gesproken. De inhoud van een zin in de Inuit taal wordt vaak aangegeven in de vorm van 1 woord.
Tip: Doe voor vertrek een (mini) cursus Frans, dit zal zeker in je voordeel werken omdat Engels slecht, weinig of niet wordt gesproken. Zelfs niet onder de jongeren in Quebec.

Religie:
Ongeveer 42% van de bevolking is Rooms-katholiek waarvan de meerderheid van Franse afkomst is. Rond de 25% is Protestant en 13% heeft geen religie. Andere voorkomende religies zijn de Islam, het Boeddhisme en het Jodendom.

Eten en drinken:
De Frans-Canadese traditionele keuken bestaat uit stevige en machtige gerechten als vlees- of vispasteien, stoofpotten en zoete nagerechten. Maple syrup, ahornsiroop wordt gemaakt van de Canadese Esdoorn die in veel hartige of zoete gerechten verwerkt wordt.
Via de Indianen hebben de Europeanen nieuwe gerechten kunnen bedenken door het gebruik van nieuwe ingrediënten als hert-, bizon- en wapitivlees, maar ook door het gebruik van verschillende soorten bessen als loganberries, een kruising tussen bramen en frambozen.

Poutine:
Poutine was voor ons een vreemd gerecht. Niet iedere dag eet je frietjes die besprenkeld zijn met een soort cheddar kaas en overgoten met vleesjus. Poutine is een snelle hap die vooral in de provincie Québec verkrijgbaar is bij straatverkopers, restaurants en zelfs de McDonalds. Er is naast de originele variant ook Italian poutine: frietjes overgoten met pastasaus.

Bier:
Canadezen houden van bier. De 2 nationale merken zijn Molson Canadian en Labatt Blue.
Tip: Ben je onder de 21 jaar? Je zult niet worden toegelaten in bars en discotheken die alcohol schenken. De ondernemingen zijn te herkenen aan het Licenced Premises opschrift.

Apportez votre vin:
In Canada hebben niet alle restaurants een drankvergunning. Maar heb je zin in wijntje bij je eten dan kun je bij sommige restaurants gewoon je eigen wijn meenemen. Deze restaurants staan bekend als Apportez votre vin restaurant. Het personeel schenkt je meegenomen drank en hiervoor betaal je een kleine bijdrage kurkengeld.

French pea soup: gele erwtensoep met blokjes ham of bacon
Doughboys: dumplings die (soms) gekookt in de erwtensoep
French-Canadian Creton: pittige varkens pâté
Beans with maple syrup and creton: bonen met ahornsiroop en pittige varkens pâté
Tarte au Sucre: suiker taart
Pudding au Chomeur: arme mans pudding: omgekeerde cake met caramel
Tourtière: pittige varkens gehakt taart.

Veiligheid:
Volgens de Canadezen, zelfs in de grote steden, hoefden wij ons geen zorgen te maken dat we onze bagage en kampeerspullen in het zicht hadden achter in de auto omdat we geen andere mogelijkheid hadden om het weg te bergen… en weet je? Ze hadden gelijk, maar misschien hebben we geluk gehad; in ieder geval is het alsnog raadzaam om je kostbaarheden als sieraden zoveel mogelijk thuis te laten. Stop weinig geld in je portefeuille en draag grote bedragen en reisdocumenten altijd op je lichaam of zoveel mogelijk verspreid over verschillende plaatsen. Stop je foto- en film spullen na gebruik meteen weg en laat het niet hangen over je schouder. Geld opnemen doe je altijd overdag en wees extra oplettend bij het verlaten van een bank of geldautomaat. Laat waardevolle spullen, documenten en geld nooit achter op je kamer.
Tip: Scan je paspoort of identiteitsbewijs, medisch paspoort, verzekeringspapieren en andere belangrijke documenten en stuur deze door naar je e-mail adres. Maak in je e-mail een mapje aan en plaats daar je gescande documenten en e-tickets in, hierdoor kun je ten alle tijde bij je spullen indien nodig!
Link: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top

 

Reisdocumenten:

Paspoort:
Het paspoort * moet 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Canada.

Toeristen visa:
Er is geen toeristen visum* nodig indien je burger bent van de Europese Unie.

* Ben je geen burger van de Europese Unie? Doe navraag bij je Ambassade of Consulaat of kijk het na op onderstaande link.
Link: Visa informatie
Tip: Vlieg je via de Verenigde Staten en ook al maak je geen stopover in Amerika dan MOET je een ESTA, elektronische reistoestemming aanvragen, ook al ben je in het bezit van en Nederlands paspoort. Kinderen dienen altijd over een eigen paspoort te beschikken.
Link: ESTA

Vliegticket of andere vervoersbewijzen:
Het is raadzaam om altijd je e-ticket of andere vervoersbewijzen uit te printen en mee te nemen op reis.
Tip: In sommige landen moet je bij aankomst kunnen aantonen wat je maximale verblijf zal zijn, het tonen van een retour- of doorreisticket is dan ook verplicht.

Vertrekbelasting:
Vertrekbelasting is niet van toepassing.

Canadese Ambassade in Nederland:
Sophialaan 7, 2414 JP, Den Haag
T: 00 31 (0)70 311 1600
F: 00 31 (0)70 311 1620
E: info@canada.nl

Nederlandse Ambassade in Canada:
2020 – 350 Albert Street, K1R 1A4, Ottawa, Ontario
T: 00 31 1 877 388 2443
F: 00 31 1 613 237 6471
E: NID@the-netherlands.org

Top

 

Reizen naar en in Oost-Canada:

Vliegen:
Het is mogelijk om rechtstreeks aan te vliegen op Montreal en Toronto.
Tip: Vluchten met een overstap kunnen soms qua kosten enorm schelen. Vaak kun je gratis of voor een klein bedrag een stopover maken.
Let op: Het is verstandiger om geen losse tickets te kopen met aansluitende vluchten bij verschillende maatschappijen. Mocht je namelijk te laat aankomen (reden maakt niet uit) dan wordt je gezien als No Show, waardoor zowel je heenreis als terugvlucht geannuleerd zal worden. Indien de luchtvaartmaatschappij coulant is kun je soms tegen (hoge) kosten alsnog je vluchten omboeken, maar meestal niet!

Reisduur:
7.20 uur: Amsterdam – Montreal
8.00 uur: Amsterdam – Toronto
Link: Air Canada, Air Transat, KLM, Arkefly


Binnenlandse Vluchten:
Vliegen is de snelste manier om grotere afstanden te overbruggen. Het aanbod voor binnenlandse vluchten is dan ook vrij groot.

Reisduur:
1.10 uur: Toronto – Montreal
4.05 uur: Toronto – Calgary
5.00 uur: Toronto – Vancouver
Link: Air Canada, Air Transat, Westjet

Auto:
Ben je gesteld op je vrijheid dan kun je het land per auto verkennen en her en der overnachten in hotels, motels of B&B’s. De langst weg ter wereld is hier ook, de Trans-Canada snelweg, van St John’s, Newfoundland tot Victoria, British Columbia, een totaal van 7.306 km!
Let op: Rijden doet men hier aan de rechterkant, ook al maak het deel uit van het Britse Gemenebest.
Tip: Veel hotels in de grote steden hebben een eigen parkeerplaats. Parkeerkosten bedragen rond 10-35 dollar per dag. Een parkeermedewerker brengt de auto op haalt het op van en naar de parkeergarage (valet parking).
Tip: Een internationaal rijbewijs is niet verplicht.

Camper:
Als je geen zin hebt om elke dag je spullen te verplaatsen van de auto naar je accommodatie, kun je er ook voor kiezen om een camper te huren. Je reist dan rond met ‘je’ huisje en je verblijft of op een camping!
Tip: Harde koffers in campers zijn bijna niet op te bergen.
Tip: Campers kun je beter ruim van te voren boeken. Reizen op deze manier is namelijk zeer geliefd waardoor de kleinere types al snel niet meer beschikbaar zijn in het hoogseizoen. One way huren is mogelijk maar let op de eventuele (hoge) achterlatingkosten.
Tip: Let op je creditcardlimiet. Een waarborgsom wordt vaak afgeschreven van je kaart en niet gereserveerd, waardoor het pas aan het einde van de rit teruggestort zal worden of pas aan het eind van de maand.

Camping:
Nationale parken hebben vaak meerdere campings met verschillende faciliteiten vergeleken met de campings van de provinciale parken. Verder zijn er ook privé campings. Deze zijn wel duurder dan overige campings, maar het is wel mogelijk om je plekje van tevoren te reserveren.
Tip: Op Canadese nationale feestdagen en in het hoogseizoen zijn campings snel volgeboekt.
Link: Nationale Parken (EN)

Bus:
Reizen met de bus is aardig comfortabel. Het Busnetwerk is zeer uitgebreid en heeft verbindingen naar Canadese- als naar Amerikaanse steden. Om de perfecte route/tarief te vinden kun je kiezen tussen verschillende lokale- als nationale vervoerbedrijven. De stoelen zijn niet echt ruim maar de rugleuning is wel verstelbaar. Sommige bussen zijn uitgerust met kleine tv-schermen waar je films op kunt kijken, maar helaas ligt de filmkeuze bij de chauffeur en niet bij jezelf.

Reisduur:
58 uur: Toronto – Calgary
66 uur: Toronto – Vancouver
Link: Greyhound Bus (EN)

Buspas:
Indien je onderweg veel wilt zien en betaalbaar wilt reizen is de Greyhound Discovery Pas de manier om onbeperkt te reizen met onbeperkte tussenstops en vooral je eigen reisschema.
Link: Greyhound Discovery Pass (EN)

Trein:
Reizen is ook mogelijk per trein en zeker de moeite waard. Met Via Rail (het nationale treinnetwerk) kun je kiezen uit meer dan 400 bestemmingen of het nu intercity is of transcontinentaal.

Reisduur:
5 uur: Toronto – Montreal
9 uur: Toronto – Quebec, met overstap in Montreal
4 uur: Toronto – Ottawa
3 dagen en 3 nachten: Toronto – Vancouver
Link: Trein (EN)

Boot:
Bootexcursies in Canada kunnen een onvergetelijke ervaring zijn of het nu een boottochtje is naar de Niagara Falls, walvissen spotten of kanoën in één van de parken.
Link: Boot excursie Niagara Falls (EN)
Link: Walvissen boot excursie in Forillon (EN)
Link: Walvissen boot excursie in Tadoussac (EN)
Link: Kanoën in Algonquin (EN)

Taxi:
De tarieven worden bepaald door de lopende meter in de taxi.

Top

 

Gezondheid:

De medische zorg in Canada is uitstekend. Maar goede verzorging is duur en medische rekeningen dien je meteen contant te voldoen.

Do’s and don’ts:
Leidingwater is veilig, al smaakt het anders dan je gewend bent. Flessen water zijn overal verkrijgbaar en goedkoop.
Tip: Last van een Jetlag? Neem meteen de lokale levensritme aan, hierdoor zul je sneller acclimatiseren en makkelijker van je Jetlag af komen.

Toch ziek?:
Uitdroging kun je voorkomen door regelmatig te drinken. ORS (Oral Rehydration Solution) is een poeder mengsel van zouten en suikers die je kunt oplossen in water om de vochtbalans te herstellen die kant en klaar in zakjes te koop is.
Tip: Wij hebben een plastic ORS schepje waarmee je de exacte hoeveelheid keukenzout en suiker kunt afmeten. Hierdoor hoef je het kant en klare mengsel niet onnodig mee te slepen en kun je het overal zelf maken indien nodig. Verder kun je ook om en om thee met suiker en bouillon drinken. Bezoek bij hoge koorts, braken, slijm of bloed bij je ontlasting natuurlijk wel een dokter.

Inentingen:
Omdat de omstandigheden, de duur en je eigen gezondheid bepalend is voor iedere reis,  is het raadzaam om altijd contact op te nemen met een dokter, GGD of een vaccinatiebureau. Onze keuze is het Tropencentrum AMC in Amsterdam.
Tip: Neem altijd je vaccinatieboekje mee op reis, in sommige landen vragen ze hiernaar bij de douane!

Vaccintaties:
Vaccinaties zijn niet noodzakelijk.

Medicijnen:
Gebruik je medicijnen? Zorg ervoor dat je altijd je medisch paspoort bij je draagt. In het paspoort staan je medische gegevens omtrent je medicijnen en je behandelend arts.
Tip: Vraag aan je arts om je aandoening en de stofnaam van je medicijn in het Latijn en in het Engels uit te schrijven. Hiermee kan men ter plaatse beter begrijpen wat voor aandoening je hebt en het kan helpen bij de douane als er moeilijk wordt gedaan over de (hoeveelheid) medicijnen die je mee hebt.

Wat mee te nemen:
– EHBO kit
– desinfecterende gel
– pijnstillers
– ORS of ORS schepje
– thermometer
– tekentang
– anti-wagenziekte middelen
– je eigen medicijnen (+ de stofnaam van je geneesmiddel)
Link: Tropencentrum AMC
Link: GGD
Link: LCR

Top

 

Praktische info:

Geld- en bankzaken:
De munteenheid is de Canadese Dollar (CAD). Pinnen is overal mogelijk bij geldautomaten voorzien van een cirrus of maestro logo.
Link: Actuele koers

Fooien:
Lonen in Canada zijn betrekkelijk laag waardoor men vaak aangewezen is op fooien. Het is gebruikelijk om een fooi van rond de 10% te geven (ook kappers en taxichauffers). Kamermeisjes rekenen op CAD 1 per dag en kruiers op CAD 1 per koffer.
Tip: Controleer altijd je bon voor je een fooi geeft, meestal is bedieningsgeld er al bijgeteld.
Let op: Over je maaltijden, hotelverblijf en verdere aankopen wordt belasting geheven variërend van 4 tot 15%, alsmede de GST tax (Goods- en Service-tax) van 7%. Controleer wel eerst dat bedieningsgeld er niet al bijgeteld is.

Netspanning:
De netspanning is 110-120V.
Tip: Vergeet niet een wereldstekker mee te nemen.

Telefoneren:
Het internationale landnummer voor Canada: +1.
Het internationale landnummer voor Nederland : +31.

Internet:
Internet cafés zijn volop te vinden.
Tip: Bellen is ook mogelijk via het internet.

Fotografie en film:
Geheugenkaarten voor foto- en film apparatuur en fotorolletjes zijn overal te verkrijgen. In Nationale parken kunnen genoemde middelen moeilijk er verkrijgbaar zijn.
Tip: Neem een externe harde schijf mee en zet je foto’s hierop. Zie het als een back-up mocht er iets met je geheugenkaart gebeuren.
Tip: Neem 2 wereldstekkers mee. Dan kun je meerdere dingen tegelijk opladen, denk hierbij aan je telefoon, foto- en filmcamera batterijen of je notebook.

Canada Toerisme:
Link: Canada Toerisme Website (EN)

Top