Wij hebben een sneeuwschoentocht door de Isokuru Ravijn gemaakt in het het Nationaal Park Pyhä-Luosto, waarbij we naar de bevroren Pyhänkasteenputous waterval zijn gegaan.

Sneeuwschoenen zijn een soort tennisrackets die je onder je schoenen bindt om over de diepe sneeuw te lopen. Ze verdelen je gewicht over een groter oppervlakte waardoor je niet kunt wegzakken. Dit maakt het letterlijk mogelijk om buiten de gebaande paden te komen, waar je met normale snowboots niet in de buurt komt.

De Pyhänkasteenputous waterval in de Isokuru Ravijn is afhankelijk van het jaargetij helemaal  niet, gedeeltelijk of zelfs geheel bevroren. In de winter, wanneer de waterval helemaal bevroren is, wat het geval was toen wij er waren, is het zelfs mogelijk om achter de waterval te komen. Het bijzondere is, dat op een grauwe dag, het zonlicht als het ware wordt vastgehouden in het ijs, wat de waterval er groen doet uitzien. Terwijl, als het echt zonnig is, het ijs het zonlicht reflecteerd, waardoor de waterval er wit uitziet.

De excursie om er te komen is enorm leuk om met sneeuwschoenen door de sneeuw te banjeren, maar de diep groene waterval aan het einde van de kloof maakt de trip wel erg bijzonder, zoals je van onderstaande foto’s kunt zien.

Binnenkort een compilatie van onze foto’s van het sneeuwschoen wandelen.

Laat wat achter - Leave a Comment

*