Reizen per husky slee is een traditionele manier om door de besneeuwde wildernis van Lapland te reizen en ook de meest avontuurlijke manier. De honden bereiken een hoge snelheid en kunnen vanwege hun uithoudingsvermogen grote afstanden afleggen.

Bij aankomst op de husky farm krijg je een korte uitleg waar je rekening mee moet houden tijdens je sledetocht. Zo moet je bijvoorbeeld remmen voor de bochten om niet om te slaan, maar ook als je heuvels afgaat zodat je niet op de poten inrijdt van de husky’s voor je slee. Remmen doe je door middel van je voeten op een stalen beugel te zetten zodat deze in de sneeuw grijpt. Vanwege de hoge snelheid van de husky’s moet je soms met je volledige gewicht op de beugel springen.

Als je heuvel opgaat, moet je bij-steppen of -rennen om de honden te helpen. Vergis je niet hoe hard de honden gaan: soms moet je echt voluit sprinten om weer op de slee te kunnen springen, anders rijden de honden met slee en al voor je weg en blijf je achter!

Je bent een hele dag onder de pannen, met de uitleg vooraf, een bezoek aan de Husky Farm, een 3 uur durende husky safari met tussendoor een Lapse lunch in een traditionele Kota, een Finse Tipi. Een husky safari kan van een paar uur, tot een paar dagen duren, afhankelijk van je eigen wensen.

Husky sledetocht:

Rijden op een husky slee met de wind in je gezicht, af en toe rennend, af en toe remmend, heuvel op, heuvel af, genietend van de weidse stilte om je heen is werkelijk een ongelooflijkeĀ  ervaring!

Je ziet de natuur voorbij trekken op (redelijk) hoge snelheid, waarbij je een enorm respect krijgt voor de werklust van de husky’s. Deze viervoeters, willen niets liever dan rennen, alsof hun leven ervan af hangt, waarbij ze al hun opgekropte energie kwijt kunnen. Het zijn enorm sterke dieren met een geweldig uithoudingsvermogen.

Het grappige is dat de honden tijdens het rennen zelfs de tijd hebben om hier en daar een hap sneeuw te nemen om hun dorst te lessen. Helaas doen ze ook hun behoeften op volle snelheid, wees daarom niet verbaasd als je opeens tijdens het ge-ren een poot omhoog ziet gaan en de behoeften gewoon gedaan worden. Gelukkig werden we niet geraakt.

Na zo’n korte tocht van drie uur bouw je al een band op met je eigen roedel en kun je begrijpen hoe belangrijk een goede verzorging van deze husky’s is.

Link: Husky Safari Farm (EN)

Onderstaand een impressie van de husky sledetocht. Klik een foto voor een vergroting:


Laat wat achter - Leave a Comment

*