Onze top 3 hoogtepunten:
– Het Noorderlicht zien
Husky sledetocht
Sneeuwschoen hike door de Isokuru kloof.

Sorry, this page is currently only available in Dutch. We are working on an English translation.

Algemeen:
–       Ligging
–       Bevolking
–       Lapland
–       Kerstman
–       Klimaat en beste reistijd
–       Tijdsverschil
–       Taal
–       Flora en faun
–       Religie
–       Lokale lekkernijen

Gezondheid:
–       Do’s and don’ts
–       Inentingen
–       Medicijnen

Reizen naar Lapland:
–       Vliegen
–       Paspoort
–       Visa
–       Vertrekbelasting
–       Finse Ambassade in Nederland

Reizen in Lapland:
–       Vliegen
–       Autohuur
–       Bus
–       Trein
–       Treinbus
–       Sneeuwscooter
–       Taxi
–       Wintersport
–       Sneeuwschoenwandeling
–       Ijs vissen
–       Amethist mijn
–       Veiligheid
–       Nederlandse Ambassade in Finland

Geld- en bankzaken:
–       Geld
–       Fooien

Praktische info:
–       Fotografie en film
–       Internet
–       Telefoneren
–       Netspanning

Wat mee te nemen:
–       Bagagesuggestie
–       Kledingsuggestie


ALGEMEEN:


Ligging:
Finland, officieel de Republiek Finland, is gelegen in Noord Europa tussen Noorwegen in het noorden, Zweden in het noordwesten, Rusland in het oosten en in het zuiden wordt het gescheiden door Estland en de Finse Golf. Ten westen ligt de Botnische Golf en in het Zuidwesten de Oostzee. De totale oppervlakte van het land is 304.710 km² en heeft rond de 188.000 meren en meer dan 30.000 eilandjes voor de kust. In Finland wonen ongeveer 5.250.200 inwoners.

De geografische zones zijn: het laagliggende kuststrook, met veel akkerland en de meeste steden. De merenvlakte die zeer bebost is met meer dan 60.000 meren. Ten noorden van de poolcirkel is de Scandinavische hoogland die dun bebost is en onvruchtbaar. De naam Finland betekent veenland (in het Fins: Suomi, en dat vanwege de hoeveelheid hoogvenen). De hoofdstad van het land is Helsinki.

Bevolking:
Finland heeft ongeveer 5.250.000 inwoners en is de meest dunbevolkte land van Europa waarvan 93% van Finse afkomst is. 70% van de Finnen wonen in de steden in het zuiden van het land, waar ongeveer één vijfde van de bevolking in en rondom Helsinki. De bevolkingsdichtheid is Lapland minder is dan 2 inwoners per km².

Lapland:
Lapland is het land van de Laplanders en betekent land van de Lappen. De Lapse bevolking heeft een eigen taal: Samisch, met een eigen cultuur, maar geen eigen staat. Lappen noemen zichzelf liever Saami of Saamen.

Saami leefden in de vorige eeuw nog als nomaden en maakten lange tochten door toendra’s en bossen om hun kudden met rendieren te volgen. Ze leefden in tenten gemaakt van rendierhuiden die veel op de Noord-Amerikaanse tipi’s lijken.
Tegenwoordig trekken de Saami niet meer door het land, maar leven nog wel op traditionele wijze van hun rendieren, die hun van vlees, melk en huiden voorzien.
Als de meren bevroren zijn beginnen de rendierkoersen waarbij de dieren 1 a 2 km keihard rennen om aan het einde van de rit bekroond te worden als winnaar tot ‘koning der rendieren’ . De hoofdstad en tevens de poort naar Lapland is Rovaniemi.

Kerstman:
Te midden van de noordpoolcirkel in Lapland in Rovaniemi, is de residentie van de kerstman. In de Santa Claus Village Park kun je de kerstman hoogstpersoonlijk ontmoeten. Hij houdt dan een klein praatje met je, in de taal die je spreekt, waarbij hij tegen ons een paar Nederlandse zinnen heeft gebrabbeld om daarna samen op de foto te gaan. In het park kun je bij het postkantoor kaartjes posten namens de kerstman die verstuurd zullen worden naar je thuishaven voor de kerst.

Klimaat en beste reistijd:
Finland heeft een gematigde zeeklimaat die extremen kent als warme zomers en koude winters in het zuiden, en koele zomers en koude winters in het noorden. Het uiterste noorden en Lapland kent een toendra klimaat met veel regen het hele jaar door en veel sneeuw in de winter met temperaturen van -30 graden. In de winter varieert het aantal sneeuwdagen in het noorden tussen de 55 en 87 dagen en ligt het land tot wel 7 maanden bedekt met sneeuw.

De beste reistijd is afhankelijk van wat je wilt zien of doen:

Midzomernacht:
In het hoge noorden gaat de zon in de zomer 73 dagen achter elkaar niet onder, en zelfs in het zuiden van Finland zijn de zomernachten een korte schemering. Tijdens de langste nacht van het jaar, meestal op 21 juni en in een schrikkeljaar op 20 juni, worden veel feesten georganiseerd.

Poolnacht:
In januari komt de zon een deel van de dag niet boven de horizon uit. Het is dan niet echt donker en het indirecte licht van de maan en de zon die reflecteert op de sneeuw zorgt voor een mysterieus blauw licht die de Finnen Kaamos noemen.

Noorderlicht:
Het noorderlicht, Aurora Borealis, is een natuurverschijnsel wat zich tijdens heldere nachten vooral in de gebieden van de poolcirkel te zien is en vaak in de wintermaanden februari en maart of in de herfst in september en oktober.

Grote hoeveelheden geladen deeltjes van explosies op de zon, worden in het heelal geslingerd, waarbij het aardmagnetische veld ervoor zorgt dat de deeltjes met hoge snelheid de atmosfeer binnen dringen en afgebogen worden bij de noord- en zuidpool. De deeltjes afkomstig van de zon bevatten heel veel energie dat als zij tot botsing komen worden overgedragen op zuurstof- en stikstofatomen. De energie die daar bij vrij komt wordt op 80 tot 100 km hoogte uitgestraald in de vorm van gekleurd noorderlicht. De kleur van het licht is afhankelijk van de botsing en kan variëren. De verschillende kleuren zijn vaak geel, groen, paars, blauw, roze en zelfs rood.
Tip: zorg ervoor dat je een statief hebt of dat je de camera ergens op kunt zetten tijdens het maken van foto’s met een lange sluitertijd.

Onze keuze was om in Lapland actief te zijn in de sneeuw, door wintersport te combineren met andere nieuwe activiteiten en met een beetje geluk het noorderlicht te zien. In december en Januari heb je weinig lichturen waardoor de dagen vrij kort zijn, vanaf maart worden de dagen weer langer, met soms wel 8 minuten per dag.

Tijdsverschil:
Gedurende het hele jaar is het 1 uur later dan in Nederland.

Taal:
De officiële talen in Finland zijn het Fins (suomi of suomen kieli) en het Zweeds die beiden in de grondwet gelijkberechtigd zijn. De Laplanders hebben een eigen taal, Saami, die nog maar weinig gesproken wordt.

Flora en Fauna:
Finland heeft 31 nationale parken en een groot aantal regionale parken, die veel verschillend landschappen bieden met verschillende planten en dieren. Flora en fauna zijn goed aangepast aan de contrasterende seizoenen in Finland en inactief in de koudste winter maanden.

70% van het land is bedekt met boreaal naaldbos dat ook wel als ‘taiga’ (Russisch voor oerwoud) wordt aangeduid en is daarmee één van de dichtst beboste landen van Europa. Naaldbomen als sparren en dennen, en loofbomen als essen en berken domineren het landschap. De ondergroei van de bossen bestaat voor een groot deel uit rendiermos. Verder kun je veel eetbare paddenstoelen vinden en verschillende soorten bessen als frambozen en bosbessen. In het zuiden van Finland is de grond vruchtbaar waardoor knol en graangewassen geteeld kunnen worden.

Naast de vele rendieren komen in het wild vossen, wolven, bruine beren en lynxen voor. De eland komt vooral voor in woud- en moerasgebieden in zuid Lapland, terwijl pelsdiersoorten als marters, hermelijnen en nertsen het hele land bewandelen. Uilen en arenden zijn vaak beschermde diersoorten en de Finse zoetwatermeren leveren veel vis op als zalm en forel.

Religie:
Rond 81% van de bevolking is lid van de Evangelisch Lutherse staatskerk, dat jaarlijks met 1% afneemt. 1% is Orthodox, 1% Islamiet en 17% heeft geen religie.

Lokale lekkernijen:
De Finse keuken bestaat veelal uit vis en kent veel Scandinavische als Russische invloeden. Naast een ruime keuze aan visgerechten staan er veel stoofpotjes en pasteien, vaak met rendier, op het menu. Ingrediënten komen vaak uit de natuur (het bos) als paddenstoelen, bosbessen en noten. Daarnaast eet men veel aardappels, kool, wortels, bieten en koolraap en een veel gebruikte kruid is dille.

In Lapland kun je vlees en vis eten die bereid wordt op open vuur in authentieke Lapse hutjes genaamd kota’s.

Glögi: warm drankje met rozijnen en amandelschaafsel
Graavi lohi: gemarineerde zalm
Rosolli: bietensalade met vis
Hernekeitto: erwtensoep
Kalakeitto: vissoep
Llihapiirakka: rundergehaktpastei met rijst en kaas.
Mäti: viskuit van een zoetwatervis, met zure room, gehakte ui en peper
Karjalan paisti: stoofpot van lams-, varkens- en rundvlees met wortelen en uien.
Kalakukko: Pastei van roggebrood met vis of vlees met aardappels en paddestoelen-ragout.
Karjalanpiirakka: pastei van roggedeeg met rijst of aardappelpuree vulling
Pottuvoi: aardappel boter (puree) bijgerecht met ui
porkkanalaatikko: wortelstoofschotel
Imatran Mustikkakukko: zoete bosbessen pastei met roggedeeg korst, lekker met slagroom en /of vanillesaus
Korvapuusti: zoete broodjes met nootjes, kaneel, kokos of hagelslag strooisel, lekker met veel boter.
Tip: niets is lekkerder dan worstjes eten, die gespietst zijn op een tak en op open vuur gebraden, met heerlijke ‘sinapi’ mosterd. De mosterd is verkrijgbaar in een pittig en zoete (honing) variant.


GEZONDHEID:

Do’s & don’ts:
De medische zorg is goed georganiseerd en van hoge kwaliteit. Het is niet nodig om water te kopen aangezien leidingwater veilig is.
Tip: pas goed op voor de zon, smeer regelmatig met zonnebrandcrème en vergeet daarbij niet je lippen ook goed te beschermen met hoge beschermingsfactor.
Tip: ter plaatse kun je bij de apotheek watervrije crème kopen om bevriezing aan je gezicht (vooral tijdens tochten) tegen te gaan.

Toch ziek?
Uitdroging kun je voorkomen door regelmatig te drinken. ORS (Oral Rehydration Solution) is een poeder mengsel van zouten en suikers die je kunt oplossen in water om de vochtbalans te herstellen die kant en klaar in zakjes te koop is.
Tip: wij hebben een plastic ORS schepje waarmee je de exacte hoeveelheid keukenzout en suiker kunt afmeten. Hierdoor hoef je het kant en klare mengsel niet onnodig mee te slepen en kun je het overal zelf maken indien nodig. Verder kun je ook om en om thee met suiker en bouillon drinken. Bezoek bij hoge koorts, braken, slijm of bloed bij je ontlasting natuurlijk wel een dokter.

Inentingen:
Voor Finland worden geen vaccinaties aanbevolen.
Omdat de omstandigheden, de duur en je eigen gezondheid bepalend is voor iedere reis is het raadzaam om altijd contact op te nemen met een vaccinatiebureau. Onze keuze is het Tropencentrum AMC in Amsterdam, maar je kunt ook terecht bij de GGD.
Tip: neem altijd je vaccinatieboekje mee op reis, in sommige landen vragen ze bij de douane naar je boekje!
www.tropencentrum.nl, www.ggd.nl, www.lcr.nl

Medicijnen:
Gebruik je medicijnen? Zorg ervoor dat je altijd je medisch paspoort bij de draagt. In het paspoort staan je medische gegevens omtrent je aandoening, medicijnen en behandelend arts.
Tip: vraag aan je arts om op officieel papier je aandoening in het Engels uit te leggen en de stofnaam van de medicijnen te vermelden, hierdoor kan men beter begrijpen wat er met je aan de hand is in het buitenland. Verder is het ook handig als er bij de douane moeilijk wordt gedaan over je medicijn.

Wat mee te nemen:
–      EHBO kit
–      desinfecterende gel
–      pijnstillers
–      ORS of ORS schepje
–      diarree remmers
–      laxeermiddelen
–      thermometer
–      insectenwerende middelen met DEET
–      tekentang
–      neusdruppels
–      anti-jeukzalf
–      condooms
–      je eigen medicijnen (en apart de stofnaam van je geneesmiddel)


REIZEN NAAR FINS LAPLAND:

Vliegen:
Het is mogelijk om rechtstreeks aan te vliegen op Helsinki. Alle andere steden moeten via een andere stad. In de wintermaanden zijn er rechtstreekse vluchten naar Lapland.

Reisduur:
2.30 uur: Amsterdam – Helsinki
3.40 uur: Amsterdam – Rovaniemi (Lapland)
3.50 uur: Amsterdam – Kittilä (Lapland)
www.klm.com, www.finnair.com, www.flysas.com, www.transavia.com, www.arkefly.com

Paspoort:
Je hebt een geldig paspoort of een identiteitskaart nodig indien je inwoner bent van de Europese Unie.
Tip: heb je andere nationaliteit? Dan kunnen er andere regels gelden.

Visa:
Er is geen visum nodig indien je een inwoner bent van de Europese Unie.
Tip: heb je andere nationaliteit? Kijk het dan voor de zekerheid na.
www.cibt.nl

Vertrekbelasting:
Vertrekbelasting is in Finland niet van toepassing.

Finse Ambassade in Nederland:
Groot Hertoginnelaan 16, 2517 EG Den Haag, Nederland
T: 00 31 70 346 9754
E: info.haa@formin.fi
I: www.finlande.nl

REIZEN IN LAPLAND:

Vliegen:
De snelste manier om te reizen in Finland is door te vliegen. Vanuit Helsinki zijn er dagelijks vluchten naar Lapland.

Reisduur:
1.15 uur: Helsinki – Rovaniemi
1.25 uur: Helsinki – Kittilä
www.finnair.com

Autohuur:
De Finse wegennet is uitgebreid en goed onderhouden. Het hele jaar door is het verplicht om ook overdag met dimlicht te rijden. ’s Winters worden de wegen wel geruimd maar niet gepekeld, waardoor ze vaak ijzig zen behoorlijk glad kunnen zijn. Winterbanden zijn verplicht van december tot en met februari en toegestaan van november tot en met de paasdagen.
Tip: sneeuwkettingen zijn niet toegestaan.

Bus:
Met de Express kun je met de bus vanuit Helsinki naar verschillende steden in Finland. Soms is overstappen noodzakelijk en de buschauffeur zal jou en je bagage begeleiden naar de andere bus. Enkel reis kaartjes kun je kopen in de bus of bij het loket van de ExpressBus, waar je contant of met creditcard kunt betalen.
Tip: sommige busroutes vertrekken ook van de luchthaven in Helsinki. Route en tijdschema’s kun je vinden door te zoeken met vertrek: Helsinki-Vantaa Airport.

Reisduur:
13.25 uur: Helsinki – Rovaniemi
www.expressbus.fi

Trein:
Aan boord de trein begint een comfortabele reis naar veel bestemmingen en de nachttrein brengt je, ook in de winter en in de sneeuw naar Lapland. Naast een restauratie hebben de meest treinen ook kinderspeelplaatsen aan boord. Het is zelfs mogelijk om je auto mee te transporteren in de trein.
Tip: de trein is in sommige gevallen goedkoper dan de bus!

Reisduur:
10.00 uur: Helsinki – Rovaniemi
www.vr.fi

Treinbus:

Als je aankomt met de (nacht) trein kun je op bepaalde stations in Lapland verder reizen met de treinbus die je brengt naar je wintersport bestemming. Een treinbus ticket is een trein- en busticket in één. Kaartjes koop je bij het treinstation loket, je hoeft alleen je eindbestemming aan te geven en dat je treinbus ticket nodig hebt.
Tip: voor treinbus connecties klik hier

Reisduur:
2.15 uur: Rovaniemi – Pyhä

Sneeuwscooter:
De sneeuwscooter is gemaakt als transportmiddel over sneeuw, maar is vooral een leuke ervaring. Alleen of met gidsen rij je door magische bossen, besneeuwde hooglanden en bevroren meren. Tijdens een rit kun je verschillende dieren tegenkomen als elanden en marterachtigen.
Tip: vergeet niet je rijbewijs mee te nemen, anders mag je geen sneeuwscooter huren!?
www.pyhasafaris.com, L aplandluosto.fi

Taxi:
Alle taxi’s zijn voorzien van een meter. ’s Nachts en op zon- en feestdagen gelden er toeslagen op het tarief.
Tip: indien je lange afstanden wil reizen, dan moet je van te voren een prijs afspreken.

Wintersport:
Op één van de 14 pistes met een totale lengte van 150 km kun je leuk skiën, telemark-skiën of snowboarden. Een deel van de paden gaan door het Pyhä-Luosto National Park.
Omdat de paden van Pyhä samen komen samen met die van Luosto kun je van starten in het ene gebied en eindigen in het andere. Verder is er 172 km aan langlaufpaden door schitterende natuur.
Tip: met de SkiBuss kun je van Luosto naar Pyhä (35 km).
ski.pyha.fi

Sneeuwschoenwandeling:
Een sneeuwschoenwandeling is een ecologische en perfecte manier om de winterse Lapse natuur te bewonderen, vaak in de hoge sneeuw. Het enige wat je nodig hebt is warme kleding en speciale sneeuwschoenen, die veel weg hebben van een tennisraket, die je kunt vastbinden aan je eigen schoeisel en wandelstokken.
Tip: doe ook ’s avonds een sneeuwschoenwandeling en geniet van de stilte op zoek naar het noorderlicht.

Ijsvissen:
Op een bevroren meer moet je en gat boren in soms wel 1 meter dik ijs. Hengel in het water en maar hopen dat je de lijn niet vastvriest in het water.
Tip: kleed je extra warm aan,stil zitten in de vrieskou kan best heftig zijn!

Amethist mijn:
Op de top van de Lampivaara heuvel is een amethist mijn die je al skiënd of met de sneeuwscooter kunt bereiken. In het informatiecentrum krijg je vaak wat uitleg en weetjes over de mijn en amethisten om daarna je eigen geluk te beproeven door zelf naar amethisten te zoeken door te graven en te hakken.
Tip: gevonden amethisten die in je vuist passen mag je houden!
www.amethystmine.fi

Veiligheid:
Finland is een veilige bestemming. De criminaliteit ligt lager dan in Nederland, maar ondanks dat is het altijd beter op goed op je spullen te passen en om waardevolle spullen, documenten en geld nooit achter te laten op je kamer, maar gebruik te maken van je hotel kluis als het er is!
Tip: scan je paspoort, visa, vaccinatieboekje, medisch paspoort, verzekeringspapieren en andere belangrijke documenten en stuur deze door naar je e-mail adres. Maak in je e-mail een mapje aan en plaats daar je gescande documenten en e-tickets in. Hierdoor kun je ten alle tijde bij je spullen indien nodig!
www.mimbuza.nl

Nederlandse Ambassade in Finland:
Erottajankatu 19 B, 00130, Helsinki
T: 00 358 9 228 920
E: hel@minbuza.nl
I: http://finland.nlembassy.org/

GELD- EN BANKZAKEN:

Geld:
De munteenheid is net al bij ons de Euro.
Pinnen is naast de steden mogelijk in de grotere dorpen bij de OTTO (geldautomaat), zolang passen en creditcards voorzien zijn van een cirrus of maestro logo. Creditcards worden overal geaccepteerd, zelfs voor hele kleine bedragen als een pak melk of een brood.

Fooien:
Het is niet gebruikelijk om fooi te geven, maar bedragen worden vaak wel naar boven afgerond.

PRAKTISCHE INFO:

Fotografie en film:
Geheugenkaarten voor foto en film apparatuur, fotorollen, videobandjes en batterijen zijn niet overal te verkrijgen en vooral niet in Lapland.
Tip: neem een externe harde schijf mee en zet je foto’s hierop. Zie het als een back-up mocht er iets met je geheugenkaart gebeuren.
Tip: bij extreme kou raken batterijen en accu’s sneller leeg. Het beste kun je de reserve batterijen en accu’s dicht op je lichaam dragen om de zo de gebruikstijd te verlengen.

Internet:
In Lapland kun je vaak alleen de lokale toeristenbureaus of draadloos internetten met je mobiel of laptop in je hotel.

Telefoneren:
De internationale landnummer voor Finland: +358.
De internationale landnummer voor Nederland : +31.

Netspanning:
De netspanning is 220 volt.

WAT MEE TE NEMEN:

Bagagesuggestie:
Dagrugtas: camera, zonnebril, en zonnebrandcrème zijn een must!
Rugtas: indien je net als ons met een rugtas op pad gaat raden wij aan deze in tijdens bus-, trein-, en vliegreis je rugtas in en vliegtas te vervoeren. Hierdoor bescherm je tas en spullen tegen beschadigingen en vies worden.
Harde koffers: zijn af te raden omdat ze moeilijk zijn op te bergen in bussen, treinen en boten, en vooral lastig als je ze bij je moet houden omdat er geen aparte bagageruimte is.

Kledingsuggestie:
In Fins Lapland is het in de winter is over het algemeen koud met temperaturen die schommelen tussen de -2 en -20, met uitschieters naar de -30 graden, die qua gevoelstemperatuur gelukkig minder koud aanvoelen. Het is dan ook raadzaam om meerdere kleding lagen te dragen om warm te blijven in extreme omstandigheden.

Thermische onderkleding:
Begin met als 1ste laag met thermische ondergoed, lange shirt en lange onderbroek, die je strak op je lichaam draagt. Denk aan wol of synthetische stoffen die transpiratie opnemen en deze weer doorgeven aan de 2de laag waardoor je lichaam droog blijft.
Tip: draag géén katoen omdat deze vocht vasthouden die niet/nauwelijks kan verdampen.

Softshell (isolerende tussenlaag):
Een fleece (jasje) of andere synthetische laag (bv: skipak) zorgt ervoor dat transpiratie niet kan bevriezen en werkt warmte regulerend. Waar het op neer komt is dat tussen 1ste en 2de laag zit warme lucht die het lichaam isoleert, samen met de warme lucht van de 2de laag zorgt het ervoor dat je warm blijft.
Tip: afhankelijk van wat je gaat doen, of hoe koud je het hebt bepaal je of je nog een extra 4de laag (bodywarmer) nodig hebt.

Hardshell (ongevoerde beschermende buitenkleding):
De buitenste laag, het liefst van ademend materiaal, zorgt ervoor dat regen, sneeuw en wind geweerd worden en dat transpiratie van de 2de laag via het membraam (coating) van de jas wordt verdeeld over een groter oppervlak waardoor het kan verdampen.
Tip: gevoerde beschermende buitenkleding kan minder goed transpiratie afvoeren, maar geeft wel meer warmte.

Oogbescherming:
Het dragen van een goede sport- of skibril beschermd je ogen tegen UV licht en kou en zorgt voor goed zicht tijdens sneeuwval, schemerlicht, sledetochten of wandelingen.
Tip: draag je nog geen helm? En ben je dat wel van plan? Neem je skibril mee om te testen of deze nog goed zit maar vooral goed aansluit op je gezicht met je helm op!

Handen, voeten en hoofd:
Net als met je lichaam is het verstandig om je handen en voeten droog te houden en ze beschermen tegen weer en wind. Belangrijk is dat zowel schoenen als handschoen niet strak mogen zitten omdat je ledematen anders afkoelen door slechte doorbloeding.
Je handen bescherm je met handschoenen die uit meerdere lagen bestaan.
De beste manier om je voeten droog en warm te houden is door ‘snowboots’ te dragen die gevoerd zijn en vaak geschikt zijn tot temperaturen tot de -30 graden.
Vergeet niet dat een muts noodzakelijk is omdat je veel lichaamswarmte verliest via je hoofd.
Tip: draag géén moonboots en UGG’s in de sneeuw, omdat deze vocht absorberen waardoor je voeten ijskoud worden en zelfs kunnen bevriezen.
www.sorel.com

Andere spullen kun je eventueel vinden op de inpaklijst.